eXTReMe Tracker

En helt vanlig ovanlig dag

Lite anteckningar och fotografier från vardagliga eller inte vardagliga händelser i mitt liv och om KULTUR.

2012-05-27

Knarrholmen festival

Besökte Knarrholmen festival. Bra konserter. Och trevliga människor. Men logistiken! Och köerna. Inte alltför sent på kvällen så tar maten slut. För 90:- kronor så fick man då typ två brödbitar med lite chillisås till. Jag var hungrig. Mycket hungrig. Tror nästan att enda sättet att göra det lite uthärdligt till nästa gång är att ha med egen mat och åka egen båt. Hungerkö. Lite märklig sak att stå på en kosert, tycka att den är bra men mest tänka tanken hoppas-de-får-in-nån-mat-snart.

2012-05-20

Danava och Magna Mater

Såg Magna Mater och Danava på Trucken. Tror inte jag hört något band som haft så tydliga Black Sabbath influenser tidigare. Grymt! Under kvällen så höll vi en lång utläggning om hårdrockens frisyrer. Men frågan är, när hårdrockare börjar bli medelålders och lite tunnare i hårsvallet, ska det kammas över då, eller hur gör man? Sällskapet påpekade att det inte var något bra med korthåriga hårdrockare, där man rakat av allt. Svår grej det där.

2012-05-18

Favoriter på tuben

No acid until you've cleaned your room Tommy Seebach band's Apache done Electro style!

2012-05-13

Molla skog i Mollaryd Herrljunga

Besökte Mollaryd. Molla bokskog ligger ungefär två mil från Borås i riktning mot Herrljunga och är en av de nordligare bokskogarna i Sverige. Naturstigen börjar bara några hudra meter från Mollaryd station. Förr fick man säga till innan att man skulle av på Mollaryds station, annars åkte tåget förbi. Hittar på forumet postvagnen följande notering "Det märkliga med de nuvarande uppehållen i Torpåkra och Mollaryd är att de för en tid sedan utökades till att omfatta nästan samtliga resandetåg. Under många år var det väl typ två söderut på fm och tre norrut på em." Missade dock Fluxfallet, får ta det vid nästa tillfälle. Är det där the fluxcapacistor finns? Noterar också planerna på vindkraftverk i området vid Borgstena. Hoppas det går att kombinera så inte vindkrafen blir alltför störande. (Sedan kan man ju undra, vindkraft ute i skogen blir väl inte riktigt lika lönsam som den som är nära havet).

Den som har lite pengar över tycker jag gott kan investera lite i crowdfundingprojektet rymdbalong som två hugade gymnasielever tänker genomföra i höst. Crowdfunding blir ett vanligare sätt att skaffa pengar för projekt av olika slag. Filmen Iron Sky har t. ex. delvis genomförts med hjälp av crowdfunding.

2012-05-12

Klona, kopiera eller storleksändra en hel hårddisk

För ett antal år sedan var det inte så många programvaror som klarade av att göra en kopia av en hel hårddisk till en ny hårddisk (eller till en hårddiskavbild heller för den delen), speciellt inte om det var olika storlekar (nu förväntar jag mig linux-nördkommentar i stil med "det är väl bara att köra dd". Lite osmidigt säger jag. Den programvara som fungerade bäst var väl Ghost av symantec/norton. (Sidofeature; vissa versioner av Ghost kunde skjuta ut kopior via nätverket, mycket praktiskt). Det finns ett par fria alternativ till ghost. För några veckor sedan använde jag Clonezilla för att kopiera diskarna till en server som skulle uppgraderas. Clonezilla är öppen källkod och fungerar på det mesta, det finns ett par nackdelar, dels är stödet för raid:ade diskar i dagsläget lite begränsat och dels är programmet lite långsamt (det här märker man mest av om man ska kopiera 500GB data, det tar ett antal timmar). En annan nackdel är att disken man kopierar till måste vara minst lika stor eller större. Det går inte att kopiera från en 250 GB disk som bara innehåller 50GB data till en 80GB disk då intelligensen i programmet inte riktigt känner av det. Tvärtom går dock bra, och den skalar också om partionerna så att de får motsvarande proportionell storlek. En programvara för Windows som också kan klona eller kopiera diskar är Free Partition Software - MiniTool Partition Wizard, jag har inte testat den än men den verkar riktigt lovande. Bland dess finesser kan nämnas att den stödjer raid, kan storleksändra en partion utan att man behöver starta om datorn efteråt, konvertera från FAT till NTFS och tvärtom. Enda nackdelen verkar vara att den har liksom inte linuxstöd alls.

2012-05-08

Besökte Trucken och såg Jex Thoth spela. Lite osäker på om jag ska säga metal eller hårdrock om stilen, men riktigt bra var det. Tog ganska många bilder. Tycker den där sångerskan ser ut att frälsa en person i publiken blev lite fin, lite absurt med pentagrammet av ben i bakgrunden. Jex Thoth är ute på turné just nu, rekommenderar dem om man gillar lite tyngre rock, sista turnéstop är Berlin 4/6. Apropå inget, bilderna finns högupplösta och i RAW också, ska sägas. På John Peel thespace.org så pågår ett projekt där man, om jag förstod det rätt, håller på att digitalisera hela hans skivsamling. Peel är kanske mest känd för sitt raidioprogram med inslaget John Peel sessions där extremt många band någongång, oftast tidigt i sin karriär, gjort en inspelning. Har jag nämnt Back to the future-projektet som Irina Werning har genomfört? Kanske. Hur som helst, det handlar om att åter-arrangera fotografiska ögonblick så att de blir så lika om möjligt från när de togs.

2012-05-04

Den offentliga lögnen

Läste precis biljettsmitare får kulturbidrag. Det här är en lögn. Eller om man vill vara lite snäll och inställsam; en fullständig missuppfattning. Om vi tar grundkursen av dumheterna: planka.nu är en organisation och korpen koloni är ett bokförlag. Pengar till bokförlaget går till skribenter för en utgiven skrift och inte till en organisation. Om vi sedan vänder lite till på det så förhåller det sig som så att det är bokförlaget korpen koloni som fått pengar för HELA sin utgivning (nu har jag inte exakt koll, men nånstans mellan 7-15 titlar är väl utgivna hittills?) och INTE för en enstaka bok (om planka.nu). Tack och lov så har en tidning från samma koncern som DN, skrivit en lite mer nyanserad artikel i ämnet. Jag fattar ärligt talat inte hur det där kunde smita igenom DN:s korrektur.

Jazz på Pustervik

Besökte nya Pusterviksteatern. Idag var det antenna vilket beskrivs som "Jazzriksförbundets utvecklingscentral". Mid air condo är alltid bra men jag tycker att de kunde lämna de lite trevande och svävande tonerna och ösa på lite mer. När Goran Kajfes band går på scen så blir det nästan rockkonsert. Riktigt ösigt, och inte med nån mesig ljudvolym heller. Hur är då nya Pustervik? Jo, nästan samma Pustervik som förr. Jag gillar att man gått varsamt fram och inte har renoverat sönder lokalen. På nedervåningen har man satt upp fina ljuskronor (ska ej förväxlas med kristallkronor) och målat om, det ser fint ut, men utan att bli kliniskt. På övervåningen är väl den stora skillnaden dels att man satt in en liten hiss och byggt en ramp så att det blir anpassat för rullstolsbundna, bra! Scenen är flyttad tillbaka till hörnet där den var för sisådär 10 år sedan. Baren på övervåningen är numera längst in där scenen var förut. Just ja, en stor skillnad är också att stora scenen på nedervåningen har fått en övervåning (!). Jag är inte säker, men jag antar att det är för att det ska funka bättre med rockband där, lite klurigare med teater. Den scenen liknar ganska mycket övre våningen på Sticky Fingers, men den känns mer planerad. Noterade att de höjt priset på en standardöl med fyra kronor. Nåja. Det får man stå ut med. Pustervik biljetter har flyttat sisådär 15 meter brevid, ska nog funka det med. Det enda jag funderade över lite sisådär, det är, varför slipade och lackade man inte golvet på övervånignen? Och, även om pissoar inte är sådär jättetilltalande sak så går det väldigt mycket snabbare, är den bortrationaliserad eller bara hittade jag den inte?