eXTReMe Tracker

En helt vanlig ovanlig dag

Lite anteckningar och fotografier från vardagliga eller inte vardagliga händelser i mitt liv och om KULTUR.

2019-02-16

Finkultur och fulkultur

Hittade precis bloggen med namnet herrtidningar. Och ja, de så kallade herrtidningarna är definitivt fulkultur. Nu till det intressanta. Det är inte nakenbilder eller porrbilder utan det som finns inscannat i bloggen är istället reportagen från Fib Aktuellt, Aktuell Rapport, Lektyr med flera så kallade herrtidningar. Det som är lite intressant är att då det inte var så höga krav på varken journalistiken eller journalisten så gav det en stor frihet åt den som skrev. Några av de som började på herrtidningarna blev seriösa reportrar senare. Reportagen är ungefär allt som varken kvällstidningar eller dagstidningar kunde skriva om. Ibland ältas det lite kriminallfall, ibland är det hejdlösa reportage, som t. ex det om konstnären som inte kan skapa utan att röka hasch. Alla reportage ger en slags inblick i Sverige från sisådär 1967-1985, ett antal år innan internet fanns. Kort sagt. Det är högt och lågt, men rolig läsning för den som har en stund över.


Tänker också lite på Rosa Mannen och hans kulturgärning som består av en helt fantastisk Youtubekanal med en fantastisk blandning av inspelningar.


Jag noterar också att den episka artikeln Vindsvåningar har blivit ett sätt att leva som nog är det mest hejdlösa jag läst i svensk dagstidningspress någonsin (och dessutom är Dagens Nyheter på nätet:s mest lästa och delade artikel sedan de startade på webben!) har fått en liten bubblare i form av artikeln Välj dina vänner efter plånboken. Tyvärr ligger den första artikeln bakom betalvägg numera, men ja, den är episk och läsbar, den är som sagt stor humor.


Läser också en fin hyllningsartikel till varför Boards Of Canadas skiva Music has the right to children är en av de bästa skivorna från 90-talet.


Annan bra läsning är en artikel som avslöjar babblaren och charlatanen Jordan Peterson. En bekant tyckte att jag skulle verkligen kolla in Peterson och vad han hade att säga, kollade men tyckte att han raljerar mest, det är inga fakta utan bara tyckande. Bekanten sa att han är ändå professor i psykologi. Själv konstaterar jag krasst att Peterson är kanske lite underhållare, men han uttalar sig inom en massa områden som inte är hans egna ämnesområden och då är han precis som vilken privatperson som helst, men folk verkar uppenbarligen tro på honom, trots att det inte handlar om kunskap och forskning utan mer en enstaka persons tyckanden. Det är lite häpnadsväckande, men Jordan Peterson är ett ganska uppenbart tecken på hur lättlurade folk i allmänhet är, och det är rätt enkelt att se rakt igenom hans privata tyckande.


Annan läsning som fick mig att höja ögonbrynen och verkligen säga ahaaaa är artikeln med titeln "Den häpnadsväckande förklaringen till att inga norrmän vill till Finland", det handlar om Finska språket och hur det är uppbyggt och varför vi genom språket och hur språket används har ganska stora kulturella skillnader.


Idag hade jag tänkt ombesiktiga bilen. På förra besiktningen fick den krav på att byta bromsrör, samt att avgasröret läckte luft. Nu åtgärdat (och ja det var rätt dyrt). Tyvärr så var det slut på tider på drop-in besiktningen så jag får helt enkelt göra det vid annat tillfälle, hoppas det går vägen, men bilen går bra! Måste ju avsluta denna bloggpost på temat finkultur och fulkultur med en bild på Benny Hill och Donald Trump!