eXTReMe Tracker

En helt vanlig ovanlig dag

Lite anteckningar och fotografier från vardagliga eller inte vardagliga händelser i mitt liv och om KULTUR.

2018-01-17

Videoredigering och tvätta utan tvättmedel

Gratis videoredigering

För ett tag sedan efterfrågade en vän tips på gratis videoredigeringsprogram. För de som kör Windows finns ju sedan tidigare Windows moive maker, men sedan Windows 10 kom är det en separat komponent. Techradar har en bra sammanställning av olika fria alternativ för videoredigering. Jag fick också tips på Davinci Resolve som egentligen är ett program för videograding dvs färgsättning, men även fungerar för att redigera video, jag har inte hunnit med att testa det än. Davinci Resolve fungerar även för OSX. Funderar på om nån av programmen klarar av att bildstabilisera? Misstänker att de kanske inte gör det. Märker att även om man har bildstabilisering i kameran så vill man kunna minska lite i ryckigheten när man filmar på frihand. Skillnaden på stabiliserad bild och en som rycker hit och dit är som natt och dag. Eller som klant och lite mer proffsigt. Har faktiskt filmat några saker med mobilen, och stabiliserat innan jag laddar upp på youtube, och det blir markant bättre. (Youtube i sin tur har en funktion för att fixa det men jag vet inte hur bra det är, framför allt kan man nog inte ställa några parametrar på HUR mycket bildstabilisering man vill ha).


Tvätta utan tvättmedel

Det finns en pågående crowdfundingkampanj på indiegogo för en produkt som heter Sonic Soak. Det är en ultraljudstvätt som tillåter att man tvättar små tvättmängder med bara ultraljud. Kanske är en praktisk grej när man reser? Dock kostar den en slant. Uppmärksamheten på 70-talet blev stor när Björn Gillberg visade att man kunde tvätta i Prädd gräddersättning, men det är väl bara ett bevis på att man inte måste ha tvättmedel. Läser också att det pågår ett försök i Nydala där man tvättar tvätten utan tvättmedel. Det låter kanske konstigt, men det hela bygger på att man tvättar i avjoniserat vatten (avjoniserat är ungefär som destilerat vatten, det innehåller bara vatten, inget annat, lite annan teknik för att framställa det). Det blir för övrigt hyggligt rent av bara vanligt vatten också... Kanske är kombinationen av avjoniserat vatten och ultraljudstvätt det man vill ha om man vill ha ultrarena strumpor?

Noterar med glädje att Stefan Karlssons Museum För Dålig Konst fortsätter ha utställningar även 2018. När konsten blir för pretantiös kan det behövas ett friskt alternativ. Citerar "Jag ställer ut bra konstnärer som gör dålig konst eller tvärtom"


Bilderna är tagna under ett besök på Pilane skulpturpark i somras.