eXTReMe Tracker

En helt vanlig ovanlig dag

Lite anteckningar och fotografier från vardagliga eller inte vardagliga händelser i mitt liv och om KULTUR.

2017-09-03

Skriva en roman

Ska du inte skriva en roman? Frågade en vän för någon dag sedan. Det tror jag inte att jag ska. Möjligen blir det en novellsamling någon gång. Kanske. Men. Jag är lite fascinerad över att så många verkar tycka att det är fantastiskt att skriva en roman. Det är det inte. Helt ärligt. Vem som helst kan skriva en roman! Det är inte direkt svårt. Att skriva en läsvärd, eller rent utav BRA roman, det är däremot svårt. Jämför med att cykla. Om du tränar tillräckligt bra så klarar du vätternrundan oavsett om du är 20 eller 70 år, men för att komma med på prispallen, då krävs det att du är riktigt bra och kanske har lite tur rent utav.
Tänkte att om du som läser det här är sugen på att skriva en roman så ska jag ge dig tips som funkar.

1. Läs!
Du kan inte skriva om du inte har läst mycket. Du måste inte läsa bara nobelpristagare, men utan att läsa många böcker av olika sort kan du inte heller skriva.

2. Intryck
Skaffa dig intryck och erfarenheter. Träffa människor och få intryck av dem, res, vandra, gör saker, se filmer, gå på konstutställningar eller på fotbollsmatcher, allt som skaffar intryck och erfarenheter är bra.

3. Skapandeprocessen
Först av allt. Det vanligaste felet är att förväxla den kreativa skapandeprocessen när man skriver med processen som kommer efter; den kritiska och granskande processen. Om du sitter och skriver och är kritisk samtidigt så hamnar du i konflikt med dig själv. Då blir det inget skrivet, eller så sitter du och grubblar istället för att skriva. När du skriver så ska du låta det flöda. Tänk inte så mycket, låt det flöda på. Och har du tur så hamnar du i ett riktigt flow och sidorna nästan kommer av sig självt. Eller åtminstone känns det så. Tillåt dig själv att skriva "dåligt", tänk på en kran som just öppnats, låt det flöda och rinna på, börjar du titta på flödet eller analysera eller fundera, då stannar flödet direkt. Gör inte det. Det låser sig och du lyckas inte skriva.

4. Skrivprocessen
Om man är generell så finns två sorters arbetssätt för att skriva en roman. Det första arbetssättet är att praktisera författararbetstid. Det innebär att du avsätter ett par timmar varje dag för att skriva och då sitter du bokstavligen på din stol vid det skrivbord du har valt i t. ex. 3 timmar, varje dag. Det är inte så kul att sitta på en träig stol i tre timmar, förhoppningsvis är det roligare att skriva något än att bara sitta där. Det är TOTALT förbjudet att ägna sig åt mobiltelefonen, chatt på internet, lyssna på musik, eller vad som nu lockar. Avviker du från din författartid så blir det ingen roman. Got it?

Det andra arbetssättet är att du sätter ett mål för hur många sidor du ska ha skrivit per dag. Säg att du bestämmer dig för att skriva fem sidor per dag. Då måste du också skriva fem sidor per dag (åter igen, det är fullt tillåtet att skriva fem sidor med ren dynga), men du måste skriva fem sidor om dagen. Om du råkar hamna i inspiration en viss dag och skriver 17 sidor istället för fem så innebär det fortfarande att nästa dag ska du skriva fem sidor. Du måste ta dig framåt och en lyckad gårdag innebär inte att du är ledig, du har samma krav på dig själv som dagen innan. Fem sidor. Skriv de fem sidorna!

5. Granska
Granskande av det du har skrivit är viktigt. Detta är något helt annat än att skapa och skriva. Granska. Läs gärna upp det högt för dig själv. Låter det bra? Eller känns det fel? Ändra. Välj ut några få vänner, inte för många, som får läsa det du har skrivit. Fundera och reflektera, gör ändringar om du känner att det behövs. Ibland kan det vara bra att låta det gå en tid mellan skrivande och granskande, kanske flera veckor eller rent utav månader. Att låta material vila och mogna (eller ruttna!) är bra.

6. Inspiration
Det här är en myt som måste dödas med stora slaktyxan. Undvik inspiration till varje pris. Inspiration är en myt som hindrar skrivande eller skapande. Eller mer specifikt. Låt bli att vänta på inspiration om du vill skriva en roman. Väntar du på inspiration så kommer du att tillbringa ett halvt liv med att vänta på något som inte kommer. Skriv ändå. Det är roligt att skriva. Helt plötsligt känner du dig väldigt inspirerad samtidigt som du skriver. Genom skrivandet blir du inspirerad. I övrigt, undvik inspiration, det får dig att producera mindre, det är falskt eller rent utav dåligt.

Tidskriften Skriva har lite tips på temat så lyckas du med din roman, och visst, bra tips, men de flesta är så självklara att du känner redan till dem om du ens funderat på att skriva en roman.


Så. Skriv den där romanen då. Alla kan göra det. Du kan också. Svårt är det inte. Du måste däremot ge det tiden det tar i nått år eller två. Det tar tid att skriva, det är en långsam process, väldigt mycket långsammare än att skriva blogginlägg.


Bilderna kommer från ett övergivet tåg i Istvantelek övergiven (fast delvis aktiv) bangård en bit utanför Budapest. Besökte den i somras men det var tyvärr inte tillåtet att gå in i den stora rangerbangårdsbyggnaden där de gamla sovjetiska tågen står pga taket håller på och rasar in och de vill inte ansvara för andra personers säkerhet, man får nog söka tillstånd i föreväg nästa gång.