eXTReMe Tracker

En helt vanlig ovanlig dag

Lite anteckningar och fotografier från vardagliga eller inte vardagliga händelser i mitt liv och om KULTUR.

2015-10-12

Ciderbryggning igen

För ett tag sedan skrev jag om hur man brygger egen ekologisk äppelcider. Nu är det nyligen satt en ny sats cider med fådda äpplen. Jag inser att jag borde komplettera det hela med ett par saker samt svar på några frågor jag fått.

När man brygger på enbart äpplen så är jästnärsalt ett absolut måste. Äpplen innehåller väldigt lite näringsämnen för jästen och utan jästnärsalt så finns risken att det jäser väldigt dåligt eller att bakterier tar över och det hela blir i princip odrickbart.

-Vilka äpplen ska man använda?
Det verkar bli bäst om man blandar olika äppelsorter. Det är kanske inte så märkligt, de som gör vin blandar ju olika druvsorter när de gör vin. Det går att göra cider även på riktigt sura vildäpplen, men det kan bli lite väl kärv och syrlig smak. Jag uppskattar det till att man ska försöka ha iaf hälften av andra vanliga äpplen. En gång provade jag att göra på en vild äppelsort som hade den märkliga egenskapen att äpplena luktade knappt något, resultatet blev därefter, lite fattig smak. Jag vet inte om det är ett måste, men jag brukar ta bort kärnhuset. Kärnor är lite beska, men det kanske är en smakfeature att ha i dem med? Otestat. Någon som provat?

-Vilken jäst ska man använda?
Jag har ärligt talat inte märkt nån större skillnad. Använd helst inte jäst avsedd för bröd (det går, men den självdör vid ganska låg alkoholprocent, risk finns att man får en evighetslång jäsning som liksom aldrig tar slut). Champagne-jäst, vinjäst, öljäst eller ciderjäst går bra. En bra sak kan vara att starta jästen genom att blanda den med lite socker och vatten någon dag innan eller två så att den är igång när man häller i bryggden. Den här gången använde jag torrjäst mangrovejacks craft series yeast M02 Cider som är avsedd för cider och som köptes på samma butik som jag köpte jästnärsaltet.

-Behöver man ha i vinsyra?
Om man inte har några syrliga äppelsorter i, så kan man ha i lite vinsyra för att göra det hela lite syrligare. Men det är inget måste.

-Hur starkt blir det?
Så starkt som man bestämmer att det ska bli. Äpplen innehåller lite socker, men inte så mycket. En ungefärlig uträkning brukar vara att 17 gram socker till en liter ger ungefär 1 procent alkohol om det jäser ut. Dvs. ska du göra tio liter och vill ha 5% alkoholhalt får du ta 17 x 5 x 10 = 850 gram socker. Det här är en ungefärlig uträkning, vill man vara exakt så ska man mäta.

-När är det klart?
När hastigheten på jäsningen stannar av så börjar det bli klart för att tappa på flaska (vill man ha lite kolsyra så tillsätter man lite (med stark betoning på lite, annars får man cider i taket när man öppnar flaskan) socker upplöst i vatten på botten av varje flaska med). Jag skulle säga att allt som allt så kanske två månader.