eXTReMe Tracker

En helt vanlig ovanlig dag

Lite anteckningar och fotografier från vardagliga eller inte vardagliga händelser i mitt liv och om KULTUR.

2018-06-08

Skogsfesten 2018

Besökte årets upplaga av skogsfesten. Vädret var fantastiskt. Nära 30 grader varmt, och vattnet i sjön, som tidigare år när man badat där varit riktigt kyligt var snarare runt 25 grader varmt, kanske mer, som en uppvärmd babypool ungefär. Nytt för i år var rätt saftigt med knott och mygg, och mot knotten så hjälper inte MyggA, nått mer ska till, oklart vad.
Skogsfesten är ju lite speciell, dagtid går allt på solel och en stor UPS som gör om till växelström (solel är ju likström). På natten går det på batterier, samt när de tar slut så kör man en dieselgenerator som går på biodiesel. Och som om det inte räckte så sker nästan alla transporter med elbil. Klart imponerande!

Lägger man till ett antal superba spelningar, till exempel Orkan, skön 70-tals rock med lite proggstuk, Kristina Issa band och ett band som hette KÅRP och som körde lite mer discopop (ja, jag räknar med att de är nog aströtta på att bli jämförda med The Knife, men visst bägge gör ju musik med elektronisk bas). Filmade en video från Ladan med KÅRP, håll till godo! (Tillägg: Hela jävla ladan gungade av allt folk som dansade, det var stört omöjligt att hålla stilla trots bildstabilisering i kameran, var tvungen att köra ganska grov bildstabilisering i efterhand vilket gör det sebart, men inte direkt snyggt). Sist men inte minst, vi hade med oss en Mobiba MB-104 tältbastu med panoramafönster. Och med extratillbehöret "Dampf Bomba" som är en kamin kombinerat med ånggenerator ovanpå. Tror nästan att bastun var igång dygnet runt, någon berättade om en morgonbastu vid 07.00 så det var uppenbarligen uppskattat.

En sak är lite sorglig. Dalsland, där Skogsfesten äger rum, är väldigt rikt på mineraler och med stigande priser på metaller så ska det tydligen prospekteras. Ungefär hundra meter under sjön så finns kopparmalm. Börjar man bryta den så är det nog ungefär samma sak som att sjön upphör eller blir förstörd. Samtidigt är det dricksvattentäckt för Bengtsfors kommun, vilket gör det hela ännu mer allvarligt. En annan sak är att markägare har inte riktigt någon slags egen bestämmanderätt även om man äger marken. Plus att det den som bryter malmen betalar tillbaka mindre än en procent av vinsten från det som plockas upp. Det känns inte riktigt rätt kan jag tycka, borde vara läge att ändra lite i bergs och prospekteringslagar. Finns en protestlista att skriva på.










Det finns också en fin film som heter "Fråga någon som ser snäll ut" som handlar om skapandet av 2017 års Skogsfesten, finns att beskåda på vimeo HÄR.