eXTReMe Tracker

En helt vanlig ovanlig dag

Lite anteckningar och fotografier från vardagliga eller inte vardagliga händelser i mitt liv och om KULTUR.

2019-04-02

Blandade anteckningar från april 2019

Kikar ibland in på teknikaliteter.se. Sidan handlar om teknik, både nytt och gammalt men undantagslöst mycket läsvärt för den som är bara lite nördig, rekommenderas varmt! Jörgen Städje som driver sidan har bland annat varit journalist på tidningen Ny Teknik.


För ett par år sedan var jag i kontakt med en forskare på Sahlgrenska som sysslade med att analysera luftdata för att mäta luftkvalitet, min fråga var om de hade gjort någon forskning på inomhusluft. Man sover sisådär 8 timmar i sin säng, respektive vistas inomhus största delen av tiden på dygnet, så exponering för partiklar eller ämnen borde vara viktigast att mäta där istället för att mäta utomhus om man ska se vad människor utsätts för i form av föroreningar eller partiklar under dygnets 24 timmar. Det visade sig vara lite mer komplicerat att mäta luftkvalitet inomhus. Allt beror på...hur ofta personen dammsuger och våttorkar, om man har hund eller katt som dammar, om man röker eller använder stearinljus inomhus, eller om man bor på översta eller nedersta våningen, om man nyligen köpt en möbel som släpper ifrån sig ämnen och så vidare. Helt enkelt så gav försöken med mätning av luftkvalitet inomhus alldeles för mycket lösa parametrar för att vara pålitliga. Nu finns iaf sidan luftdata.se med en byggbeskrivning av en enkel mätare för luftkvalitet. På huvudsidan finns även en karta där mätstationerna sitter uppsatta. Projektet är från början tyskt och huvudsidan är luftdaten.info Finns även ett kort reportage om projektet HÄR. Jag tycker det påminner lite om projektet Safecast. Safecast är en Open Source variant av radioaktivitetsmätare med GPS som kan rapportera in position samt strålningsnivå till en central hub och på så sätt kan man få ett tidigt varningssystem om radioaktiva utsläpp skulle ske. En intressant sak i sammanhanget, när härdsmältan i Chernobyl upptäcktes så stoppade man Forsmark kärnkraftverk pga att man upptäckt förhöjda strålningsnivåer utomhus och man misstänkte en läcka. Mer här om den historien.


Jag läser historien om Malmös rockklubb Plan B som försökt driva vidare men som likt Truckstop Alaska här i Göteborg har svårt att klara av att arrangera om inte regler för utskänkningstillstånd lättas upp något för slutet sällskap. Noterar att Truckstop har förärats en egen flashback tråd. Vi får hoppas att det medborgarförslag som lämnats in råder bot på detta.


Noterar att John Seymours klassiska bok om självhushållning går att läsa online i sin helhet. Den har tidigare varit slutsåld men finns i nytryck, kostar dock en slant att köpa, men kan alltså läsas fritt från webben. I samma veva kan nämnas att SLU skriver mycket intressant om odling och svenska grödor.


Vi har för övrigt skaffat en 3D skrivare till ateljén. Det blev en Creality CR10-S PRO efter att ha valt bland många. Det är en rätt rejäl skrivare, men än så länge har jag bara gjort lite testutskrifter. Det handlar lite om att lära sig 3D CAD med för att den ska vara praktisk. Det program man kan använda som hobbyist utan kostnad, men som ändå är professionellt är Fusion 360. Mer om 3D utskrifter och varför det är en riktigt bra grej i något senare blogginlägg. Just ja...en sak. För ungefär varannan person jag nämnt att vi nu har 3D-skrivare kommer spontant med kommentaren "höhö, ska du skriva ut vapen nudå"...för det har de läst nånstans på nätet att man kan göra. Lätt tröttsamt att höra. Förutom att det är illegalt och därmed en rätt korkad grej att göra, så är vapen i plast farligare för den som använder det än någon annan, så det blir ju liksom dubbelt dumt.


En video som bara måste ses, speciellt i tider av fake news och propaganda är Manipulating the YouTube Algorithm - (Part 1/3) Smarter Every Day 213. Det här är lite tekniskt men ändå ganska enkelt och handlar om hur det sker påverkansoperationer via Youtube. Högaktuellt!