eXTReMe Tracker

En helt vanlig ovanlig dag

Lite anteckningar och fotografier från vardagliga eller inte vardagliga händelser i mitt liv och om KULTUR.

2021-01-14

Philips Dubai-LED -den perfekta offrgridbelysningen

Av en slump så såg jag en video av youtubern Big Clive på temat Philips Dubai-LED.
Philips har alltså gjort ett exklusivt avtal med just Dubai om att tillverka och sälja ledlamporna för just detta lands marknad. I avtalet ingår att de under fem år inte får säljas på något annat ställe än i Dubai. Det finns lite info om det hela om man läser på New Philips Dubai Lamps Effect on The Professional Lighting Market. Vad är då speciellt med dessa? Jo. De är tillverkade med lite mer kvalitet och genom att FYRDUBBLA mängden små lysdioder (LED) i lampan och stället köra dom på lägre effekt så får man ut lika mycket ljus som en lampa som kör mindre antal dioder men samtidigt på högre effekt. Det blir helt enkelt energieffektivare. Ganska rejält dessutom.

Vad sägs om en lampa som med 3 Watts elektrisk effekt ger ljus som motsvarar en gammaldags 60 Watt glödlampa? Det här är ungefär HALVA energiförbruknignen mot de LED-lampor vi köper i vanliga affärer idag. Och visst. För den som har billig el hemma kanske inte 3W hit eller dit spelar så stor roll. MEN. Eftersom lamporna dessutom blir mindre varma så minskar också slitaget på lampan och den håller längre. Och. Om man befinner sig offgrid så är man tacksam för varenda watt man kan spara!

Det finns egentligen bara två nackdelar. Den första är att...man kan än så länge bara köpa lamporna på plats i Dubai (jag antar att man inte blir dömd för smuggling om man tar med sig ett par lampor därifrån, men exportera eller köpa upp ett stort lager, det är just nu inte möjligt. Då nyheten är från 2018 så antar jag att 2023 ungefär kommer de kanske ut på vanliga marknaden? Den andra är att i sydligare länder så vill man gärna ha kallt ljus (alltså sånt där som drar lite åt kritvitt/blått i färgtonen) medan vi i norden oftast föredrar det lite gulaktigare skenet från äldre glödlampor, eller iaf en färgton som drar åt det gulaktiga hållet när vi väljer led-lampor. Om nån jag känner råkar åka till Dubai och kan ta med sig fem såna här lampor så vore jag superglad. Det vore världens bästa present!

Håll till godo med videon:




Och hur gick det med fotogenkaminen då?


Jag monterade bort den gamla svårstartade Husqvarna Warmwind fotogenkaminen och ersatte med en dieselkamin som inte kräver någon el för att fungera (däremot en skorsten att ansluta till).
Köpte en Ölofen Wamsler OS 4/5 Vario kaschmir/schwarz från den här butiken i Tyskland och priset inklusive frakt från Tyskland blev 4000:-
Jag har också testat att köra den på en blandning av 50% rapsolja och 50% fotogen, men med den blandningen så brinner det visserligen, men det verkar som om det brinner lite för fett så det bildades ganska ordentligt med slagg och tjärliknande sörja på botten efteråt, nog inte så bra. Den exakta blandningen som man ska ha i är "vinterdiesel" eller vanlig disel med en del fotogen (eller för all del lampolja, det är snarlikt fotogen) men den brinner lika bra på ren disel.
Observera att det ska brinna med tydlig blå låga, brinner den med gul låga så är det nått fel. En vanlig spisfläkt på sprider värmen lite extra också.