eXTReMe Tracker

En helt vanlig ovanlig dag

Lite anteckningar och fotografier från vardagliga eller inte vardagliga händelser i mitt liv och om KULTUR.

2009-07-19

Månlandningen och journalistiken


Nu är det nästan exakt 40 år sedan Första landningen av människor på månen. Svenska media har stort pådrag, aftonbladet tryckte en extrabilaga förra helgen. Nu till problemet. Det är exakt samma text och samma bilder och exakt samma i alla tidningar. Det hade gått att göra LITE mer journalistik utan att anstränga sig. Det är synd att händelsen som skiljer den gamla tiden från den nya tiden bara får nånslags ikonvärde och fåtalet journalister skriver något djupare om det hela. Månlandningen utgör också den tekniska kulmen på det Kalla Kriget. Historikern Peter Englund har en intressant och läsvärd text om varför USA blev först och inte Sovjetunionen. Och alla dessa virrpannor som ska konspirera och påstå att månlandningen aldrig ägde rum... På nått sätt känns det faktiskt helt rätt att den då 75-åriga Buzz Aldrin gav en otrevlig och efterhängsen konspirationsteoretiker en rak höger.

Det finns en liten men nog så intressant koppling mellan det amerikanska rymdprogrammet, månlandningarna och Göteborg. Länken heter Hasselblad. På varje månlandning så medföljde specialbyggda kameror från just Hasselblad (en ombyggd Hasselblad 500c om man ska vara petig, reglagen var anpassade för att de skulle gå att sköta med rymddräkt och klumpiga handskar på men i övrigt samma konstruktion). Kamerorna lämnades dessutom kvar på månen. Det finns med andra ord flera kilo av Göteborgsk industrihistoria på månen, ett tiotal kameror ligger där. Tidningen Forskning och Framsteg har en intressant artikel. För att citera kort:

"En föraning om propagandavärdet hade kameratillverkarna fått 1966, då astronauten Michael Collins vid en rymdpromenad råkade tappa sin kamera: “Jäklar! Jag tappade den. Jag tappade min Hasselblad!” Nyhetsutsändningar över hela världen spred repliken, och Hasselblad fick oslagbar publicitet. Företaget passade på att utlysa en hittelön på 10 000 dollar, och svenska tidningar skrev halvt på skämt, halvt på allvar om Sveriges första satellit."

Rymdsonden Smart-1 är till större delen svenskt designad (och tillverkad, projektet är ett ESA-projekt) och skickades med jondrift mot månen, gick in i omloppsbana och kraschlandades med flit för några år sedan.

På något sätt så gillar jag projektet bygga en röd stuga på månen, men det blir nog lite för dyrbart.

Men. Med historien i backspegeln. Det är kanske dags att se lite framåt också. En väldigt intressant föreläsning på temat liv i rymden och vad man ska leta efter har lagts ut av Google tech talks och heter "Strategies in the Search for ET". Ska dock sägas att är man väldigt insatt (antar att de flesta INTE är det) så är det lite skåpmat, men några nyheter och lite nya perspektiv.



Det var ganska länge sedan jag var med i SETI@home-projektet men det kanske är dags att låta skärmsläckaren tugga lite rymddata igen.

Etiketter: , , , , ,

3 Comments:

At söndag, 26 juli, 2009, Blogger Unknown said...

Hei Måns!

Kan du sende meg en mail på espen.ekeroth@gmail.com slik at jeg får kontakt med deg?

/Espen

 
At tisdag, 08 september, 2009, Anonymous Snilleblixten said...

Måns,

KOLLA HÄR, obestridliga bevis för månbluffen:

http://blogg.aftonbladet.se/snilleblixten/2009/09/manbluffen-1969-1972-obestridliga-bevis-for-nasa-s-mankonspiration-dokument-och-video-analyser


Snacka om att NASA fejkade "månlandningarna"...

 
At onsdag, 09 september, 2009, Blogger Måns said...

Det är roligt med konspirationer. Men man måste nog fråga sig varför det skulle vara fejkat. Och dessutom, med tanke på den enorma propagandavinst det var så borde dåvarnde sovjet ha gjort allt som stod i deras makt för att visa att det vore fusk, men det gjorde de inte. Med andra ord så har det hänt. Hepp!

 

Skicka en kommentar

<< Home