eXTReMe Tracker

En helt vanlig ovanlig dag

Lite anteckningar och fotografier från vardagliga eller inte vardagliga händelser i mitt liv och om KULTUR.

2009-05-26

Val och upphovsrätt
Bland det mest intressanta texter jag läste om upphovrätt på sistonde så är det som är skrivet på trygghetsvakten under rubriken en uppfinnares syn på upphovsrätt. Frågan om vad som är rimligt och vad som inte är rimligt tas upp. Roger Wallis, skriver intressant om Student bay och jämför att ha tillgång till kurslitteratur elektroniskt med det gamla kompendiesystemet och att det bör finnas en möjlig och rimlig lösning med avtal som inte kräver att man kriminaliserar de som delar informationen. Läste också för ett par månader sedan en väldigt kåseri i en amerikansk tidning (tyvärr så har länken fallit bort) men där exemplifierades bland annat hur Sveriges, historiskt sett, ganska liberala upphovsrättslagar har möjliggjort olika uppfinningar som hade varit i princip omöjliga att genoföra i andra länder pga hårdare upphovsrättsregler. De exempel som nämndes var bland annat Niklas Zennström och hans Kazaa (fildelningsprogramvara) samt även Skype respektive Spotify. Intressant läsning på temat är också The inovators dilemma -When New Technologies Cause Great Firms to Fail. Första kapitlet i den boken finns att läsa på nätet. Det handlar om utvecklingen av hårddiskar som exempel på snabba teknikskiften.

Besökte Naturhistoriska museet och därifrån kommer bilderna. Det känns, såhär i val-tider lite extra roligt att kunna presentera en bild på den malmska valen som är världens enda existerande uppstoppade blåval! (Ryktet säger att valen brukar vara öppen just på val-dagen, kan inte bekräfta detta dock). Ett årskort som ger inträde på fem museum kostar 40:-, klart prisvärt. Just ja. Fladdermusen är inte vilken som helst utan en vampyr (ja dricker blod, från kossor). Jag fotograferade de siamesiska tvilligarna som finns i naturaliakabinettet också. Men på något sätt så känns det fel att ha bilder på människobarn med två huvuden i bloggen, även om de har vilat i sprit sedan 1863 så ni får ursäkta att jag INTE lägger upp dem.

Etiketter: , , ,

2 Comments:

At tisdag, 26 maj, 2009, Blogger Grovt Initiativ said...

det är officiellt uttryckt i infon vid valen att den faktiskt har öppet på valdagen. undrar om det gäller EU-valet också? då måste jag dit.

 
At onsdag, 27 maj, 2009, Blogger Måns said...

Jomenvisst! Det ska de ha. En kompis sa att de hade haft öppet även på mycket mindre val än så, så de har definitivt öppet. Läskigt!

 

Skicka en kommentar

<< Home