eXTReMe Tracker

En helt vanlig ovanlig dag

Lite anteckningar och fotografier från vardagliga eller inte vardagliga händelser i mitt liv och om KULTUR.

2009-04-08

Kvicksilver är flytande metall

Visste du att en kanonkula flyter i kvicksilver? Eller att människor kan stå upp på en basäng med kvicksilver? Det hela påminner mig lite om vad en av mina lärare i grundskolan; Tore Lundahl, berättade för mig för ett antal år sedan. Någon gång på 60-talet så gjorde några skolklasser besök på en industri. För att eleverna skulle ha något extra roligt att minnas så tappade man upp ett helt badkar med kvicksilver varpå eleverna fick prova att stå i detta (förmodar att de tog av sig skorna?). Det var tydligen mycket uppskattat att stå där på en vätska och studsa upp och ner. Jag skulle vilja prova. Nu är jag inte nån toxikologisk expert, men att exponeras utanpå kroppen en gång i livet av mycket kvicksilver bör rimligen vara ganska harmlöst. Antagligen slår man sig ordentligt om man ramlar omkull?


En lite ovanligare sysselsättning är att samla på grundämnen, kvicksilversamlingarna är rätt stora. Och apropå kvicksilver så kommer ju traditionella glödlampor snart att inte få säljas längre utan enbart lågenergilampor och dessa i sin tur innehåller kvicksilver (undantag då lysdiodlampor dvs. LED-lampor men de innehåller andra otrevliga tungmetaller, typ gallium, arsenik med flera ämnen som är lika otrevliga). Märkligt nog så är det mest tyckande och ont om fakta när det gäller lågenergilamporna.

Här är en kritisk men seriös sida. Vissa påpekar att om man tillverkar el av kolkraft så är en del av restprodukterna efter det att det kvicksilver och andra tungmetaller som finns bundet i kolen innan man eldar den släpps ut i luften och att det då genom minskad elförbrukning skulle vara miljövänligare trots kvicksilverinnehållet. Mycket möjligt. Men en riktigt seriös genomgång med energi-livscykelanalys på det hela vore intressant att läsa. Ny Teknik har en artikel som förklarar energimyndighetens inställning till det hela.

Etiketter: ,

3 Comments:

At onsdag, 08 april, 2009, Anonymous Anonym said...

Tog av sig skorna? Vad jag har fattat är kvicksilver extremt giftigt! Det var kanske en matta över massan .. El heltäckande overaller.

 
At onsdag, 08 april, 2009, Blogger Måns said...

Jo, men kvicksilver är inte så farligt _utanpå_ kroppen, eller som i det här fallet, bara på fötterna. Det är giftigt först när du får in det i kroppen, exemelvis genom att äta eller dricka det (eller för allan del andas in kvicksilverångor). Sedan så handlar det om du gör samma sak varje dag, eller varje vecka. Det är definitivt ohälsosamt. Men en gång lär antagligen inte spela någon större roll för den framtida hälsan.

Nej. De hade ingen matta över kicksilvret. Det var rent flytande kvicksilver i ett badkar, precis som det står.

 
At torsdag, 09 april, 2009, Anonymous Dr Müller said...

Förstås inte heller någon toxikologisk expert, men jag skulle inte vilja utsätta mig för kvicksilver på det viset...
Sen tycker jag oobleck verkar mycket roligare, och dessutom billigt och helt utan hälso- och miljöproblem!
http://www.youtube.com/results?search_query=oobleck&aq=f

 

Skicka en kommentar

<< Home