eXTReMe Tracker

En helt vanlig ovanlig dag

Lite anteckningar och fotografier från vardagliga eller inte vardagliga händelser i mitt liv och om KULTUR.

2009-03-12

Extrem fotografering -att urskilja bilder i bruset

Det här blir ett extremt tekniskt inlägg. Men det är otroligt spännande att med hjälp av en vanlig digital systemkamera och en dator plocka fram information som inte syns, som knappt finns där, men som ändå går att använda med hälp av lite verktyg i en vanlig dator.

Den första bilden är fotograferad i svagt ljus med ISO 1600 och underexponerad ca 7 steg sedan kompenserad +2 steg i raw.



Andra bilden är en detaljbild med tämligen mycket brus.


Tredje bilden är justerad med verktyget kurvor i Photoshop:




Om man då tar 900 bilder och sedan räknar ut medelvärdet på dessa blir resultatet den fjärde och sista bilden.




En lite mer noggrann beskrivning enligt nedan.

Först gjorde jag en batch-konvertering av bilderna i Photoshop till 50% storlek. Annars tar resten så väldigt lång tid. Jag satte också vitnivån (i samma batch-körning) så att bilderna inte längre var kolsvarta. För att medelvärdesbilda så använde jag Registax 4 (gratis). Interfacet är svårbegripligt, men enligt mina anteckningar gjorde jag såhär; Klicka på select och välj bildfiler. Jag tog inte alla på en gång utan delade upp det i fem omgångar. Programmet klarade inte 900 filer i ett svep. De fem resulterande bilderna medelvärdesbildade jag i en andra omgång. När man valt filer frågade den nåt om "stretch intensity-levels". Jag vet inte vad det betyder men svarade "nej". Klicka i Align Method None. Klicka på Limit (vet inte vad den gör, men det är nödvändigt). Klicka på Stack och sen Save Image.

Till slut snyggade jag till den färdiga bilden med "levels" i Photoshop. Metoden får bort brus, men statiska pixelfel kommer att förstärkas. Därför får man linjer och lysande punkter i den färdiga bilden. Originalbilderna var för övrigt raw-konverterade till 16 bitars tiff med all efterbehandling avstängd. Det går med jpeg också, men det blir möjligen lite sämre.


Registax är en programvara som används inom astronomisk fotografi. På den här sidan finns en annan bra sammanställning av programvaror för astronomisk fotografi och ett antal av dem är användbara om man behöver göra extrem brusreducering eller något annat. Fältet är öppet för experiment.

Fotografierna, och en stor del av den här texten är lånad från ett annat forum, jag har personens tillstånd att publicera här.

Etiketter: , , , ,

4 Comments:

At torsdag, 12 mars, 2009, Anonymous Anonym said...

Jag säger som min gamle tyske bildlärare i högstadiet (med brytning och hög röst):

"Allt jag ser med mina ögon delas in i FORM, FÄRG OCH BILDANALYS!!!" :)

 
At torsdag, 12 mars, 2009, Blogger Lunicrax said...

COOLT! Stretch by intensity levels betyder i princip att man far se alla detaljer i en bild, aven om vissa ar for morka eller for ljusa for att kunna visas i normal-lage. T ex, en bild av en galax kan inte visas i normallage, men "stretchar" man bilden med en logaritmisk stretch, sa framtrader alla detaljer. Om du har en massa tid, sa forklaras den detaljen i en film jag gjort (filmat och editerat) som handlar om hur man gor trevlig astronomibilder fran data. Har ar youtubelistan: http://www.youtube.com/view_play_list?p=FE636191A7E2B514
(del 1 ar intro och farglara osv, delar 2-5 ar en workshop)

 
At fredag, 13 mars, 2009, Anonymous Anonym said...

Det där var ju supercoolt Måns! Du borde lägga ut det på fotosidan.se:s forum, där finns många som skulle hugga direkt.

 
At tisdag, 24 mars, 2009, Anonymous Anonym said...

Efter mitt initiala dissande så har jag nu lärt mig att bruset *kan* vara intressant i sig.

"Why compressive sensing will change the world": http://www.technologyreview.com/blog/arxiv/23144/

 

Skicka en kommentar

<< Home