eXTReMe Tracker

En helt vanlig ovanlig dag

Lite anteckningar och fotografier från vardagliga eller inte vardagliga händelser i mitt liv och om KULTUR.

2009-11-04

Ljudkonst och antropologi


Den franske antropologen Claude-Lévi Strauss nyligen gick ur tiden. Claude-Lévi Strauss omnämns som antropologins fader enligt wikipedia och även om det kanske är lite svårt att hävda att han är ett ämnesområdes fader så har hans forskning banat väg för t. ex. sociologen Bordieu. (En välskriven text om Bordieu och hans grundläggande teser, skriven av Donald Broady finns att läsa här). Ämnesområdena antropologi, sociologi och etnologi ligger annars ganska nära varandra.

Ett intressant sätt att vrida lite på de tidningsnyheter man som svensk till vardags läser är att läsa nordiska nyhetssidor. Till exempel:
svenska.yle.fi -Finland.
dr.dk -Danmark
nrk.no -Norge
Eller varför inte lite lokaltidningar som Vasabladet eller Kristiansandavis.no. Får tacka Janne för tipset.
Den som inte är räddhågsen av sig kan följa länken till 25 of the Scariest Science Experiments Ever Conducted.

Det talande pianot är gjort av Peter Ablinger och en del av World Venice Forum 2009. Visst är det lite spännande att instrument kan användas som högtalare. Att det sedan låter ganska likt en Vocoder hänger samman med att rösten delas in ett antal frekvensband där rösten först analyseras och sedan omvandlas så att det motsvarar tryckningar på klaviaturet.

Det går att åskådliggöra Bach, grafiskt:

Och bilden längst upp är tagen på min gård i mitten på september och får påminna om att det snart är dags för FSCONS som äger rum på Lindholmen om två veckor.

2 Comments:

At fredag, 13 november, 2009, Anonymous JOVEN said...

Åh vilken mysig bild tänkte jag. Men det är ju från när vi satt ute i och drack vin och tände ljus. Sista sommardagen typ. :) Fint.

 
At fredag, 13 november, 2009, Anonymous JOVEN said...

Åh vilken mysig bild tänkte jag. Men det är ju från när vi satt ute i och drack vin och tände ljus. Sista sommardagen typ. :) Fint.

 

Skicka en kommentar

<< Home