eXTReMe Tracker

En helt vanlig ovanlig dag

Lite anteckningar och fotografier från vardagliga eller inte vardagliga händelser i mitt liv och om KULTUR.

2009-08-17

Onkel Kånkel

SVD rapporterar att Onkel Kånkel avlidit i sviterna efter en hjärtattack. Även aftonbladet har en artikel plus en intervju med Ebbot som var en av de som var med på hyllningsskivan "Kånkelmani" (En halv kokt i folie, som medverkar på samma skiva spelade för övrigt på Norberg i år). Wikipedia definierar bandet Onkel Kånkel and his kånkelbär som "könsrock", stötande och med rötter i punken. Det ligger en hel del i det även om jag inte tycker att det behövs nån speciell kategorisering. Läs artikeln förresten, en riksdagsman försökte visst förbjuda bandet pga att de var för anstötliga... Första skivan jag hörde, det måste ha varit omkring 1990, och det var inte på skiva utan på en kassett, som i sin tur antagligen var kopierad, ljudet var uselt men texterna och humorn fick en att hajja till. Lite senare hade samma bekant köpt skivan "Kalle Anka suger pung". Skivan har ett roligt lagom anstötligt omslag och låttitlar i stil med "Letar efter cp´n" (fri tolkning av Joy Divisions "Living in the Ice age"), Sug min rock´n´roll penis (tolkning av Joan Jett "I Love Rock N' Roll") eller "Börja knarka börja böga". Det är kanske inte så konstigt att Onkel Kånkel inte spelades på radio så ofta utan att det var på fester eller för att chockera musiken sattes på.
Så gick några år och på Hultsfredsfestivalen 1993 var det äntligen dags att se Onkel Kånkel and his Kånkelbär live. Just 93 var det en hel del slagsmål och incidenter mellan skinheads och punkare under festivalen och inte så bra stämmning. Men när Onkel spelade så stod alla still och lyssnade och diggade utan att slåss, visst är det lite märkligt med ett band som lyckas ena punkare, raggare och skinheads? Bandet var inte så tajta och allihop var maskerade med mumieliknande bandage över huvudena (plus solglasögon om jag minns rätt!). Men det var riktigt bra!
En intervju med Håkan Florå som var sångarens egentliga namn finns också. Den som vill lyssna lite på hur det låter kan söka på youtube. Det finns vissa likheter mellan Onkel Kånkel och Eddie Meduza, som dog 2002 (tyvärr verkar radiodokumentären med tideln "Mera Brännvin" inte längre finnas på P1:s podradioarkiv). På något sätt bar de bägge arvet vidare från Johnny Bode. För den som vill höra Fula Visor så kan jag slå ett slag för Bengt Sändh & Finn Zetterholms skiva LPn ”Folklår” med underrubriken ”Våra allra fulaste visor”. Visorna är till stora delar hämtade ur ”Fula visboken”.

Tack för alla låtarna Onkel!

Etiketter: ,