eXTReMe Tracker

En helt vanlig ovanlig dag

Lite anteckningar och fotografier från vardagliga eller inte vardagliga händelser i mitt liv och om KULTUR.

2009-10-14

Ny-niandet och Bollö blir BollJag fick tips på två riktigt användbara telefonitjänster. Post och Telestyrelsens nummerkapacitetstjänst talar vid en sökning om vilken till vilken operatör ett visst telefonnummer tillhör (gäller även oregistrerade kontantkort), det går även att söka i nummerplanen. Den andra tjänsten heter kort och gott Vem ringde och där kan man söka på nummer som inte står listade via eniro eller hitta.se, det går också att registrera samtal från nummer som är okända med en kommentar, vilket gör det lättare att komma fram till vad det är för sorts nummer.

Fick ett samtal från ett nummer som direkt lade på luren trots att jag svarade på första signalen, sånt känns lite konstigt. En ny sak bland företag som vill sälja är just att ha en maskin som ringer upp många nummer, lägger på direkt, varpå folk ser det i sin nummerpresentatör och ringer tillbaka varpå de kan kringå Nix-registret då det faktiskt är du som kund som ringt in istället för de som ringt upp. Den riktigt fula varianten är att ha ett betalnummer där det kostar 50 kronor per minut eller så för den som ringer tillbaka, sedan gäller det att hålla kvar personen så länge som möjligt så att minutrarna och pengarna tickar, gärna lite snack om ett lotteri och lite ovidkommande saker.

Hur som helst så ringde det igen, men nu var det från hemligt nummer, försäljning av försäkringar. Och, hade det inte varit för att personen började med att ni:a mig så hade jag kanske varit intresserad. Citerar:

"Ni har köpt en försäkring till cykeln"
Svar: "Nu är ju cykeln bara min, inte kollektiv (=vi)"

Dags att förklara. Jag avbröt, sa precis som det var, att ni:a är ohövligt och inget jag uppskattar och det går utmärkt att säga du. Personen blev lite paff, jag tror att hon slentrian-ni:ade och det blev väl ett brott i slentrainen). Jag upplever inte "NI" som trevligt, jag upplever det som oartigt. Framför allt markerar det nånslags tillgjort avstånd, nånslags dröm om de bönder och den grosshandlare som försvann ungefär 1910, det hör inte 2000-talet till. Magdalena Ribbing har skrivit ett bra svar på hur man hanterar det hela. En intressant artikel i svenska dagbladet indikerar också att det är fler än jag som uppärksammat ny-niandet. Även skalman och Gunilla tar upp exempel på problematiken med ny-niandet. Kan konstatera att det verkar mest vara 80 respektive 90-talister som gör misstaget.
Säg ifrån. Vägra ny-niande!

Apropå telefon och telefoni. Under de senaste två åren så har det börjat bli fler och fler människor som ska ringa på min mobiltelefon. Trots att jag har en vanlig telefon. Jag avskyr det. Dels brukar headset:et alltid ligga på fel ställe, i väskan, i jackan, i andra väskan, eller i regnjackan. Det är aldrig där när man behöver det, det medför att man måste sitta och hålla telelfonen mot örat, det är inte kul och ger cancer i örat (jaja...det kan debbateras, ta det mer litterärt än bokstavligen). Sedan är det markant sämre och prassligare ljud i mobiltelefon. Jag må vara gammaldags, men jag gillar faktiskt vanlig gammaldagstelefoni. Man behöver inte vara orolig för att batteriet tar slut heller. Och billigt är det. Och till de som jag nästan slutat ringa för att de sagt upp sitt hemnummer och som tycker att jag ska köra Skype istället så måste jag faktiskt tillägga att jag vill inte sitta vid datorn hela dagen.

När vi ändå är inne på gamla ting, så som gammal telefoni så måste jag slå ett slag för Poste Restante, en sida som noga testat hur olika postkontor hanterar Poste restante. För till exempel hemlösa eller den med tillfällig adress är Poste Restante något som fortfarande används (men precis som testet antyder, så fungerar det halvbra, med färre postkontor funkar det ännu sämre).

Vet inte om någon märkte det men i måndags försvann alla tjänter (t. ex. hemsidor, mail med mera) relaterade till .se under ungefär en timmas tid. Tankar från rooten har skrivit om denna händelse (som märkligt nog blev mest en notis i övriga media).

Bilderna kommer från Bollö smedja, numera BOLL smejda. Utflyttningsfest. Väldigt fint kalas. Tyvärr gick min ena PA-högtalare sönder. Shit happens.

Etiketter: , ,

3 Comments:

At onsdag, 14 oktober, 2009, Blogger Johan Adler said...

Jag kör ju Asterisk som telefonväxel/-hantering, och där finns inbyggd "TeleZapper" som spelar upp en spärrton när någon ringer. Tydligen lurar det automagiska uppringare att tro att det inte finns någon abonnent på numret och det fungerar bevislien. Det fungerar lite väl bra, till och med. Någon gång hade jag ringt vårdcentralen och min läkare där skulle ringa tillbaka. Det visade sig senare att hon inte kunde komma fram eftersom deras datoriserade uppringare också blev lurad. Sedan dess använder jag inte denna finess i Asterisk. :-)

 
At onsdag, 14 oktober, 2009, Anonymous Anonym said...

Måste kommentera att när datorer ringer upp från callcenter, men det finns ingen människa ledig då på deras kontor då du svarar i telefon så är ingen där, det bryts .. Att de skulle kringgå Nix-registret på detta sätt är ju inte så trovärdigt .. Men att det är himla irriterande instämmer jag i .. Häromdan hörde jag hur snacket gick på ett stökigt call-kontor då ingen märkte att det var telefonsvararen som gick igång på mobilen, fick flera minuter av deras ?###%%&¤¤## inspelat. /L

 
At söndag, 18 oktober, 2009, Blogger Theresa said...

Ah, tack for inlagget om niandet - det ar svart nog att halla reda pa nar man "ska" anvanda du och ni i adnra sprak, sa allt maste goras for att det inte ska drabba svenskan. Jag haller med om att det skapar ett avstand, (som val ar motsatt intentionen av uppringaren, i ditt exempel). Men alltid bra att ha nat att diskutera!

 

Skicka en kommentar

<< Home