eXTReMe Tracker

En helt vanlig ovanlig dag

Lite anteckningar och fotografier från vardagliga eller inte vardagliga händelser i mitt liv och om KULTUR.

2009-08-27

Den stora fildelningen

SvD rapporterar om att en 33-årig fildelare gripits för att ha haft närmare 10TB filmmaterial på en server. Återstår att se vad det blir för dom i fallet. Jag är lite glad åt att bloggen Juristens Funderingar har skrivit ett långt och välformulerat inlägg om den tidigare piratebay-domen. Han påpekar bland annat att om man stänger ner det så försvinner det även som legal distributionskanal (och allt material som förekommer där är ju inte illegalt). Exempelvis Unni Drougges ljudbok som säljs via piratebay. Frågan är nu, kan Unni stämma någon för förlorad inkomst pga att internetuppkopplingen stängts av?
Apropå ämnet så var det ungefär en vecka sedan Magnus Uggla gick till angrepp på spotify och hävdade att han fick mindre betalt för det än vad den gatumusikant får på en dag. Det känns lite om om att det var en pressrelease för att få folk att lyssna mer på hans musik, men kanske inte. Emanuel Karlsten har skrivit ett av de få riktigt intressanta inläggen i den debatten. Kontentan är att spotify betalar mer per spelad låt än vad t. ex. P1 gör.
Nu är det bara ett par veckor kvar till LUR-festival for preformance i Hammenhög, ser att Guds Söner står på programmet så det verkar lovande. Idag är det dessutom vernissage på konstnären Leif Holmstrands nya utställning på galleri Johan Berggren i Malmö. Titeln är "What the Others Knew". Jag har tjuvkikat lite i atelijén innan.

Sist men inte minst så har vendolin.com gått i graven. Det var ett ganska schysst ställe att köpa just musikinstrument på. Det finns två ersättare, det ena är VEND.SE och så förståss musikmarknaden.se som är MusikMagasinets prylsäljarsida. Apropå annonssidor hoodboard.com är ett ställe där man kan söka på blocketannonser men baserat på postnummer dvs se vad som finns till salu i grannkvarteren. Smart!

Etiketter: , ,

2 Comments:

At torsdag, 27 augusti, 2009, Anonymous JOV said...

Hade varit skoj att se Leifs utställning. Om jag åker till Skåne i september ska jag ta mig en titt på den, bannemej.

 
At fredag, 28 augusti, 2009, Anonymous Anonym said...

Uggla är bra på att marknadsföra sig. Frågan är om han verkligen menar allvar gällande Spotify. Kul med lite turbulens iallfall.

Jag var lite ledsen när Vendolin gick i graven faktiskt men märkte då att Musikmarknaden fått ny skepnad och funkar riktigt bra. Lite nytänk och mindre copycats, och det känns ju fräscht.

 

Skicka en kommentar

<< Home