eXTReMe Tracker

En helt vanlig ovanlig dag

Lite anteckningar och fotografier från vardagliga eller inte vardagliga händelser i mitt liv och om KULTUR.

2008-10-31

Spotify vs LastFM och iTunes mp3 och radioDet är suvveränt att tjänster som Spotify, LastFM och iTunes existerar. När det blir svårare att köpa musik på plastbit så kan just onlinemusiktjänster vara det som gör det möjligt för musiker och skivbolag att fortsätta, och naturligtvis, för konsumenter att köpa musiken.

Spotify är nylanserat och har ett väldigt slickt interface (tämligen iTunes-likt), finansiering genom reklam (typ som bioreklam på svenska ungefär), eller så blir man betalande medlem och slipper reklamen. Man kan, t. ex. spola i låtar, hoppa över långa intron, det är ju en extrafeature. Något som funkar sådär måttligt är radiostationsfunktionaliteten, det finns bara 18 stycken "kanaler" att hålla sig till, man kan kombinera dem, men riktigt bra blir det inte. Om något år av utveckling kanske Spotify är i kapp, pengar för utveckling och design verkar inte saknas iaf. Som det funkar nu så är det här ett aningen fräschare alternativ till kommersiell svensk radio, men inte så jättemycket mer.

LastFM är i grundutförandet gratis, fast utan reklam. Grundtanken är lite annorlunda. Det hela fungerar som ett slags litet community i miniatyr. Jag gillar speciellt radiostationsfunktionen, eller funktionen där man kan lyssna antingen på sina vänners radiostation, eller på de som har liknande musiksmak, ett otroligt schysst sätt att upptäcka ny musik på. Spelaren är simpel också, man klickar på förbudsskylten när musik man ogillar och inte vill höra igen dyker upp och så klickar man på "gillar"-symbolen när det är en låt man gillar och gärna vill höra igen. Sedan finns ett slags arkiv med alla spelade låtar (den kan också samla in låtar från mp3-spelaren i datorn t. ex. winamp eller programvaran iTunes etc). Med hjälp av spelade låtar får man dels fram sitt egen topplista. Och baserad på denna statistik så kan man hitta musikaliska grannar. LastFM är för de riktigt musikintresserade som vill gräva djupare och hitta ny spännande musik.

iTunes som programvara är avskyvärd vad jag tycker. Den gör saker man inte ber den om, t. ex. suga upp mp3:or och stoppa dem i sin egen katalog istället för att låta dem ligga i de mappar de hör hemma. Varning utfärdad för programvaran. Att köpa från iTunes-store däremot är helt ok.

Etiketter: , ,

4 Comments:

At fredag, 31 oktober, 2008, Anonymous Kristoffer said...

Vill man ha det bästa av två världar, dvs att Spotify scrobblar det du spelar till last.fm så är följande hack (Scrobblify) att rekommendera: http://code.google.com/p/scrobblify/

Enligt uppgift från Spotify-gänget jobbar dom på att öppna upp sina APIer för att folk ska kunna göra egna plugins (till viss gräns).

 
At lördag, 01 november, 2008, Blogger neofob said...

Jag köper min musik från Bleep när jag handlar digital musik från nätet. DRM-fri musik från skivbolag som Warp, Skam, Rephlex och Planet µ med mera. Kan det bli bättre?

 
At onsdag, 05 november, 2008, Blogger Måns said...

Just nu kör jag Ubuntu på jobbet. Finns en färdig klient för LastFM, bara ett klick och så är den installerad och klar att köra. För Spotify finns ingen linuxklient (så svårt borde det inte vara att kompilera, de har ju en för OSX) men de rekommenderar istället att man kör den befintliga windowsklienten under wine:
http://www.spotify.com/en/help/faq/wine/

Men jag har ärligt talat inte orkat testa. Wine blir mer nödlösning.

 
At måndag, 10 november, 2008, Blogger neofob said...

Sppotifys klient funkar faktiskt helt ok i Wine.

 

Skicka en kommentar

<< Home