eXTReMe Tracker

En helt vanlig ovanlig dag

Lite anteckningar och fotografier från vardagliga eller inte vardagliga händelser i mitt liv och om KULTUR.

2008-10-30

När din bostad i Gårda blir rivs och blir parkering

Det kom ett nytt dokument från Göteborgs stad, fastighetskontoret som handlar om Gårdas framtid. Det är som vanligt lite lagom luddigt i formuleringarna. Men det var ju åtminstonde ett snyggt diagram över beslutsordningen. Om man klickar här så kan man läsa den PDF jag gjorde av dokumentet.

I korta drag. Svenska mässan ska utöka sina mässhallar genom att bygga om de två översta våningarna på parkeringshuset som är ovanpå Ica Focus. Då kommer det att saknas parkeringsplatser. Då kan man bygga nya parkeringsplatser genom att riva våra hus. Hepp.

Det är ju bra att man blir informerad. Men. Det jag INTE gillar är att det liksom inte finns nån ansvarig. Och formuleringarna "du kan ringa oss för mer information" följt av meningen "men detta är all information vi har just nu" är ju intressanta. Moment 22, eller fait accompli.

Det verkar som om beslutet redan är taget men samtidigt ska det framstå som en demokratisk och korrekt beslutsordning och därför så håller man på och pratar om "planer" och "detaljplaner" samt "planarbete" och "programsamråd". Det känns som om man försöker dela upp det hela i små smygande beslut istället för ett stort beslut. Och har man gjort upp en plan, eller en deltaljplan, då kan man ju alltid hänvisa till detaljplanen "titta i detaljplanen, här finns inga hus, så det är klart de ska rivas jajjemen". Vem är beslutande instans? När beslutas saker?

Vad tycker jag själv då? Först och främst så känns det rätt dystert att tänka att ens hem ska jämnas med marken för att bli ytterligare en i mängden av alla parkeringsplatser. Det är svårt att komma ifrån den känslan hur man än vänder och vrider på det. Sedan så, visst, det är rätt nära motorvägen och luften är inte den bästa. Jag personligen skulle hellre se en kompromiss. Och den kompromissen skulle vara att man rustar upp husen varsamt och gör om husen till studentbostäder. Som student bor man sällan 10 år på ett ställe, utan kanske ett halvår, eller max fyra år. Dvs exponeringen från motorvägen blir inte så farlig. Och som student är man oändligt tacksam för att ha ett billigt boende centralt i Göteborg (det tar exakt 10 minuter att gå till avenyn och två minuter till Liseberg eller fem minuters gångväg till Universeum, det är rätt centralt).

Och, jag har redan fått lite frågor om det hela. Men jag vet inte så mycket mer själv. Någon undrade var man ska bo i så fall. Svaret är att de allra flesta kommer väl att få ersättningslägenheter. Men INTE de som har sk. "rivningskontrakt", det är det nog några i huset som har. (Fritt ur minnet omvandlas sk. rivningskontrakt till vanliga kontrakt efter två års boende eller något sådant, den som vill kan ju kolla vad hyreslagen säger).

Sedan så är det ju inte utan att man tycker att det är lustigt att ta ett beslut för att gynna massbilismen ytterligare i dessa tider av klimathot och koldioxidutsläpp. Men det är väl det som är planen, man ska bo långt ute i förorten och sedan ta bilen in till jobbet i stan istället för att både bo och jobba i stan....

Etiketter: , , , ,

4 Comments:

At torsdag, 30 oktober, 2008, Anonymous Anonym said...

Satan vad dystert om (när...) det blir verklighet. Ytterligare en del av Göteborgs själ försvinner.

/rbrt

 
At torsdag, 30 oktober, 2008, Blogger Hanna said...

Ja, såg det där på din facebook, jäkligt trist :/
Förstår framför allt frustrationen över att ens hem kommer förvandlas till en jävla parkeringsplats, kan man komma på nåt mer deprimerande egentligen?
Gårda är en speciell plats med unik karaktär, en av de som gör Gbg till vad det är. Gör ont i hjärtat att det skall skövlas för att göra plats åt nåt så banalt.
Och precis som du säger: varför i hela friden fortsätta att uppmuntra massbilismen när alla vet hur läget ser ut i världen?
Helt idiotiskt i mina ögon i alla fall.

 
At torsdag, 30 oktober, 2008, Blogger Måns said...

Som sagt. Vi får se vad som händer. Men om man tillåter sig att drömma lite, då tycker jag att det vore perfa med att göra om det till studentlägenheter. Och, så tycker jag gott man kan stänga hela Fabriksgatan för genomfart. Det är mer bus-körande på den gatan än på motorvägen.

Vi får väl samla ihop en armé av gamla gårdabor och tåga till stadsbyggnadskontoret. Eller nått.

 
At lördag, 01 november, 2008, Blogger mattias said...

Mycket tråkigt att höra att de sista landshövdingehusen i Gårda försvinner. Kanske dags att dra igång Husvärnet igen?

 

Skicka en kommentar

<< Home