eXTReMe Tracker

En helt vanlig ovanlig dag

Lite anteckningar och fotografier från vardagliga eller inte vardagliga händelser i mitt liv och om KULTUR.

2006-08-30

Nordea scam och bluff

Hittade en riktigt gammal jpg-bild i form av ett vykort som mailades runt månaden efter kravallerna i Göteborg. Humor på högsta nivå! (Klicka på bilden för att se den i större format. Undrar vem som gjort den?)


Fick just ett spam som skiljer sig lite från mängden. Det var ett mail som skiljer sig lite från mängden av viagra, poker och annat ointressant. Det hela var ett försök att lura av Nordea-kunder deras konton. Det roligaste var väl kanske formuleringarna, de måste vara gjorda med automatöversättningsprogramvara eller formulerade av en trettonåring:

För Nordea har sommar 2006 blivit en av de mest fulla med illegala operationer. Det blir allt oftare att den konfidentiella informationen om våra kunder intresserar svindlare. Det är rätt många som vänder sig till oss för att vi skyddar deras konto mot förlust av pengar.

Låter det förtroendeingivande? Det hela fortsätter:

Vi skall uppmärksamma Dig att från och med september blir Du tvungen att använda det nya säkerhetssystemet i alla fall, annars kommer Dina konton bli blockerade tills Din fulla personliga identifikation är klar. Därför föreslår vi att Du så snart som möjligt börjar tillämpa de nya säkerhetsstandarderna.

Det allra bästa är avslutningen:

Med vänliga hälsningar, Nordea fraudkampavdelningen.

Asså....FRAUDKAMPF! Hahahahaha! Otroligt roligt! Heil fraudjugend! Nu ska vi plundra ditt bankkonto bara du ger oss dina koder!

Lite läskigt. Men så klantigt gjort att det antagligen är få som blir lurade som är tur i oturen. Om inte ip-adressen är spoofad så är mailet avsänt från kina dvs ingen idé att abuseanmäla, sidan som har den falska nordeasidan ligger på qala.com.sg var nu det kan vara någonstans (sidan fungerar fortfarande när detta skrivs, flera timmar senare).

Nordea är helt oskyldiga, antagligen kommer väldigt många människor att maila arga brev till dem nu eftersom de inte förstår bättre. Att läsa mailheaders är, tyvärr, rätt snårigt om man inte är van.

2 Comments:

At tisdag, 12 september, 2006, Anonymous andreas said...

Hej Måns,
angående gråskalan: "blanda kanaler"/"channel mixer", klicka i monokrom och justera kanalerna enligt önskemål. R 25, G 35 och B 40 sägs "motsvara" tri-x.

 
At tisdag, 12 september, 2006, Anonymous andreas said...

Provade förresten att googla på "fraudkamp". Det verkar ha blivit ett uppskattat ord på sistone.

Fick själv också mailet från "nordea", det var som du själv konstaterar underhållande läsning.

 

Skicka en kommentar

<< Home