eXTReMe Tracker

En helt vanlig ovanlig dag

Lite anteckningar och fotografier från vardagliga eller inte vardagliga händelser i mitt liv och om KULTUR.

2006-01-20

P3 Guld och telefonspam

I morgon lördag är det P3 Guld galan. En vän är nominerad men ute på turné och kan inte närvara, så jag har lovat att närvara istället. Känns lite halvnervigt. Dels är det direktsänd TV och dels är det förmodligen proppfullt av kändisar.

Jag känner knappt igen en enda kändis. Har inte sett fame factory och allt vad dokusåporna heter, och jag har inte koll på en endaste Schlager gjord efter Lilli Marlene, bara pop och så då lite techno och elektronika. Och sist men inte minst, jag har inte fått något förslag på tacktal. Och om personen i fråga nu vinner sin kategori, jag vill nog åtminstonde ha något föreberett att säga så jag slipper se helt bortkommen ut i direktsändningen. Eller...så säger jag något om "NN-hade inte möjlighet att närvara men ber mig å hans vägnar tacka Ellen Allien och alla andra som hjälpt NN i hans musikaliska karriär". Det borde funka. Tror jag.

Apropå telemarketing.
Igår så ringde det från telefonnummer 009724900000 (det var vad som visades iaf, det KAN vara fejkat för nummerpresentatören). En kvinnlig förinspelad röst talade om att jag hade meddelanden att lyssna av och att jag "please press nine" skulle trycka siffran nio för att höra mina röstmeddelanden. Tog ungefär tre sekunder att förstå att det är det där är ett Phishing försök, dvs ett bedrägeri i syfte att få tag på mitt kontonummer. De ringer igenom stad för stad i Sverige just nu, häromdagen var det Kungsbacka, nu är det Göteborg som betas av med automatik. (Påminner rätt mycket om sk. war-dialing som var vanligt på 80-talet).

Det är inte utan att jag blir lite arg.
Det är rätt trist att bli uppringd av en robotröst och det känns väl sådär lagom roligt att det dessutom är ett riktigt lurendrejeriförsök. Jag funderar lite på vad man hade kunnat göra för att gå till motattack. Det som händer om man trycker nia:n är att man kommer till något som verkar vara en full röstbrevlåda, ett av meddelandena lyder att man har vunnit en resa till Karibien via ett lotteri. Därefter är jag lite osäker på om man blir direktkopplad till en försäljare hos bluff-företaget eller om man själv måste ringa upp dem, antagligen kommer man direkt till tjuven själv.

Precis som med spam så handlar det om pengar.
Och i det här fallet så vore antagligen det bästa att trycka nian, komma fram till bluffmakaren / telemarketingsäljaren och sedan försöka prata så länge som möjligt med denne så att telefonräkningen (de ringer ju utomlands ifrån) tickar iväg så mycket som möjligt. De kommer att fråga efter kontokortsnummer, man kan ju hävda att man ska leta efter det, eller så anger man att det har en början med 666 eller att man heter Älg Trädgård eller något annat roligt. Ett tips för att hålla kvar dem riktigt länge kan vara att låtsas att man är halvdålig på engelska men verka väldigt entusiastisk för den "vunna" resan. Om man lyckas hålla kvar försäljaren i en kvart eller mer så har man antagligen orsakat dem en ordentlig förlust. Fältet är öppet för experiment här!

Och, hur kommer det att se ut i framtiden? Precis som jag får mängder av oönskad epost, kommer jag istället att bli uppringd av 20 robot-uppringare med förinspelade telefonsamtal med "erbjudanden"? Telefon-spam liksom. Tanken känns ganska trist.

Underbar läsning är scam the scammer och 419 eater som ger exempel på folk som lurat bedragare istället för att bli lurade av bedragaren. Mycket roligt!

Sist men inte minst. Nix-registret där man kan anmäla sig för att slippa telemarketing / telefonförsäljning har ändrat sina regler. Numera behöver man inte fylla i ett papper och skicka in, det räcker med att man ringer dit två gånger så är man avanmäld och slipper telefonförsäljare.

Ringer telefonförsäljaren ändå så får ni göra som jag gjorde med en säljare för ett tag sedan när jag för andra gången sagt "nej tack, jag är inte intresserad". Istället sa jag "kan du vänta ett slag bara?", lade luren och drog igång Dead Kennedys "Too drunk to fuck" och lät luren ligga. Har personen ingen respekt för min tid och för att jag har sagt NEJ så tänker inte jag ha nån respekt för telefonsäljaren heller. Lite barnsligt kanske, men roligt!

2 Comments:

At fredag, 20 januari, 2006, Blogger Måns said...

Uppdatering: ett kort och slagkraftigt tacktal kom just via mail! Jag hoppas självklart att personen vinner. Men jag är nervös för att ev. behöva läsa upp nått i tv.

 
At söndag, 22 januari, 2006, Blogger månica said...

tittade på tvn men såg dig inte.. var trött å illamående efter en filminspelning

 

Skicka en kommentar

<< Home