eXTReMe Tracker

En helt vanlig ovanlig dag

Lite anteckningar och fotografier från vardagliga eller inte vardagliga händelser i mitt liv och om KULTUR.

2005-12-29

Det gör ont när hårddiskar brister

Kom hem igår efter att ha varit på besök hos mormor i Motala. Slog igång datorn och där står något meddelande om "checking concistancy" eller något liknande och så automatstartade scandisc. Något i hårddisken är trasigt, väldigt trasigt. Windows startar inte längre, inte ens i felsäkert läge eller med "last good known configuration". Nu återstår att försöka rädda data, om det går. Det vore till exempel ganska tråkigt om bildarkivet hade rasat, det är nog ett par månader sedan jag gjorde backupp. Backupper i all ära, det gäller att komma ihåg att göra det lite oftare än en gång i halvåret om de ska vara något värda.

Jag tänker lite på att hemma hos mormor så tittade vi på lite gamla bilder, några av bilderna föreställer människor som är födda omkring 1860 men bilderna finns fortfarande kvar idag. Jag undrar hur många människor som fått en digitalkamera i julklapp för några år sedan och som sedan förvarat alla bilder på hårddisken och som sedan plötsligt råkar ut för en hårddiskrasch och alla bilder är fullständigt borta. Att lämna hårddisken på restaurering till Ibas är inget som en vanlig privatperson kan göra, de tar väldigt bra betalt, säg omkring 20 000 för att återställa data från en kraschad hårddisk. Är vi en förlorad digital generation? Hur många har fått sina bilder förstörda på grund av en trasig hårddisk? Vems bilder blir kvar i framtiden? Kanske är det bara de miniatyrer som fastnat i Googles bildsökning som blir arkiverade för framtiden.

Så till dej som läser det här. Se till att göra en säkerhetskopia på dina bilder och på dina dokument. När det gäller hårddiskar är det inte frågan om ifall de går sönder utan snarare frågan om NÄR de går sönder. De är mekaniska saker och precis som en bil inte håller för hur många mils körning som helst så har en hårddisk en begränsad livslängd. Värst av allt är väl att de ibland går sönder i förtid.

Det ska snöa i Göteborg i ett dygn i streck enligt väderprognosen, det innebär att man bara har ett par timmar på sig att åka spårvagn eftersom de inte klarar mer än tre centimeter snö utan att spåra ur eller stanna. Nu ska jag bita ihop och försöka rädda lite trasiga data.

1 Comments:

At fredag, 30 december, 2005, Anonymous ahlbom said...

Angående spårvagnar och snö: Titta inte på mig! Jag ligger hemma och super Mollipect!

Tack för påminnelsen om bildbackup. Det var ett tag sedan sist. Jag brukar bränna hela 2 st. DVD-backuper med samma bilder - bara för säkerhets skull.

 

Skicka en kommentar

<< Home