eXTReMe Tracker

En helt vanlig ovanlig dag

Lite anteckningar och fotografier från vardagliga eller inte vardagliga händelser i mitt liv och om KULTUR.

2008-06-05

Du är övervakad men du bryr dig inte

Och kanske borde du skämmas lite.
Eller ännu hellre göra något åt det.
Jag upprörs MYCKET över hur extremnaiva svenskar i allmänhet är när det gäller vad de accepterar i form av övervakning/integritetskränkning utan att protestera. Ja, det är rent utav så att det bara tackas och tas emot så fort en övervakningskamera sätts upp.

Oscar Swartz, har skrivit ett mycket läsvärt inlägg om det hela med rubriken En latte? ID-kort, tack! Och tala in i blomvasen på bordet! Det hela handlar om ett förslag om att låta Försvarets radioanstalt lyssna på all internettrafik. Tänk dig att allt du googlar på, eller alla mail du skickar, finns hos "snälla" farbror staten. Det här är något som drabbar ALLA. Tänk på IB-affären men ungefär femton gånger större och MYCKET mer omfattande. Är det verkligen okej att din granne sprättar dina brev och räkningar och läser dem? Bara för att han kan? Det ÄR verkligen INTE okej att samla in information om allt och alla och arkivera bara för att det ges möjlighet.

För mig är det kanske lite dags att ta bladet från munnen. För ett par år sedan satt jag i ett möte där samtliga sveriges största internetoperatörer fanns representerade (varav jag representerade en). Och bland annat fanns en representant från SITIC -Sveriges IT Incidentcentrum. På mötet berättades om förslaget att eventuellt låta SITIC tappa/lyssna på internettrafik i gixpunkterna för att snabbt kunna avgöra om det pågick en attack, eller ett IT-hot mot Sverige. Tanken är god, men informationen som samlas in kan också missbrukas. Framför allt så var det ingen internetleverantör som var speciellt sugna på att frivilligt bli avlyssnade vid tillfället (tack för det!). Men tanken på att det skulle kunna vara möjligt var fullständigt hisnande och MYCKET obehaglig. Nu är det alltså på väg att hända, men det blir en annan myndighet som trycker på och vill ha fingrarna i syltburken.

I diskussioner med bekanta som inte har något principiellt emot övervakning över huvud taget så brukar jag ganska ofta få höra argumentet "men har man inget att dölja så har man inget att vara rädd för". Det är ett EXTREMT kortsiktigt och riktigt uselt argument.

För det första.
För varje extra övervakningskamera som sätts upp tänjer man lite på gränsen för vad man accepterar i övervakningskameror eller övervakning över huvud taget. Det är lätt att sedan "smygflytta" gränsen för vad människor accepterar

För det andra
När det gäller IT eller datatrafik så är det så otroligt lätt att plocka ut väldigt specifik information (exempelvis läsa mail, eller kolla vilka websidor som besöks eller hur ofta etc etc) att det ökar på risken att informationen blir långtidslagrad, samkörd med andra register, eller på annat sätt missbrukad.

För det trejde
Att staten är god och "snäll" just idag betyder ju inte att den är det om fem år eller om tio år. Det finns det ingen som kan garantera. Framför allt, om övervakning görs godtyckligt av vem som helst när som helst HELT UTAN MISSTANKE OM BROTT utan bara "i förbifarten för att man kan" är det ett steg åt helt fel håll.

För det fjärde
Det förekommer att insamlad information hamnar i orätta händer. Någon som råkar jobba på myndigheten som samlar in informationen kanske är sugen på att kolla upp dej och passar på att göra det också då han/hon har tillgång till informationen och sprider det sedan vidare till någon DU inte ville skulle ha den, exempelvis arbetsgivaren du just sökt jobb hos.

Kan vi inte göra som såhär: Ni som gillar övervakning. Ni får vänster öra avhugget så vi känner igen er, och ett chip inopererat under huden som rapporterar in vad ni säger och vart ni går. Ni har ju ändå inget att dölja, eller hur?
Eller ojdå. Snubblade jag även vid er gräns för personlig integritet nu?

Den sjätte juni är det dags för Picknickfestival -vi på filten. Kanske är dags att fira sista nationaldagen utan övervakning? Om några veckor kan beslutet vara taget...

Etiketter: , , ,

3 Comments:

At torsdag, 05 juni, 2008, Blogger Hanna said...

Bra inlägg Måns!
Håller med om att det är skrämmande hur få som verkar bry sig om det här, eller ens känner till det överhuvudtaget.
Vi får verkligen hoppas att det inte går igenom.

 
At fredag, 06 juni, 2008, Blogger PanzerKott said...

Vad gôtt att det finns ännu en tänkande människa i bekantskapskretsen, som inte bara automatiskt rapar upp klyschan om att med rent mjöl i påsen har man ingenting att dölja. Vad jag har i min påse skall andra fullkomligt strunta i. Men bortsett från de otäcka rent politiska effekterna av övervakningshysterin finns en i mitt tycke djupt antihumanistisk faktor som är värd att begrunda:
1. Synen på människan. I hela den civiliserade världen har en grundbult varit att man är oskyldig tills motsatsen bevisas. Nu vänder man på detta och utser i bästa Judge Dredd-anda alla människor till potentiella brottslingar som bör övervakas så noga som möjligt.
2. Den ansiktslösa makten. Den robotiserade och automatiserade övervakaren. Ständigt närvarande, men med dolt ansikte. Har man åtminstone inte rätt att få veta vem som betraktar mig, som håller mig i koppel?

 
At onsdag, 11 juni, 2008, Anonymous Jim said...

Jag har konstant ångest för att politiska beslut av den här typen tas på löpande band utan nämvärt motstånd över hela världen.
Bara historien med killen som inte fick flyga från Heathrow med en Transformers-tee är ju provocerande skrämmande.

 

Skicka en kommentar

<< Home