eXTReMe Tracker

En helt vanlig ovanlig dag

Lite anteckningar och fotografier från vardagliga eller inte vardagliga händelser i mitt liv och om KULTUR.

2008-02-04

En kväll med Tim PerkisGEIGER anordnade ett seminarium följt av en konsert med Tim Perkis. Måste säga att jag är väldigt glad åt att jag kom även på seminariet. Tim Perkis pratade om hur han ser på datorn som musikinstrument och om hur han arbetat för att få den till ett liveinstrument som går att använda för att spela som om den vore ett helt vanligt instrument i ett band.

Till att börja med så är i princip alla hans ljud baserade på en gammal FM-syntesburk; Yamaha TX81Z (rent tekniskt sett är den ungefär en halv Yamaha DX7) som i sin tur livestyrs av en kontrollplatta med upp till 9-punkters känslighet (lär inte vara en wacom direkt utan något annat). Informationen från dessa omvandlas sedan och går via lite omvandlingsprogram och omvandlas sedan till midi som skickas till synthen (som i senaste versionen är en virtuell dito, softwaresynth). Yamahas FM-syntesburkar har annars fått mycket kritik just för att de är svåra att programmera eller göra nya ljud på även om det går att göra ganska komplicerade ljud med dem. Det var riktigt roligt att se hur han sedan använder instrumentet och gör det till ett levande elektroniskt instrument. När han sedan spelar live så körs ljudet via en wah-wah pedal och en volympedal (styrda via fötterna) och direkt till en gitarrförstärkare. Musik i mono med andra ord.

Improvisationskonserten som gjordes med Joel Wästberg på saxofon och Matti Ollikainen på piano var intressant, har inte hört kombinationen dator, saxofon och piano ihop förut.