eXTReMe Tracker

En helt vanlig ovanlig dag

Lite anteckningar och fotografier från vardagliga eller inte vardagliga händelser i mitt liv och om KULTUR.

2007-11-13

Riktigt grovkornig konst
Jag hörde ett spännande program på P1 med titeln "Min onkels smak för det osmakliga". Programmet är gjort av Gunnar Bolin och handlar om fotografen Ludwig Hoffenreich och hans fotografier av Wienauktionisterna som han följde under ett flertal år och fotograferade. Programmet finns att höra ett par veckor till på P1:s hemsida för programmet reportrarna.

Hur som helst så var Wienauktionisterna konstvärldens extremer. Att blanda, nakna människor, slaktrester, avföring, djurkadaver eller blod hörde snarare till regel än till undantag. Frågan om VARFÖR de valde just det uttryckssättet kan man fundera över, en del av förklaringen är nog att staden Wien har en extremt konservativ konsttradition (ryktet säger att det är så även idag men det ska jag låta vara osagt) och att det hela var ett sätt att protestera mot just den extremt stela synen på vad som är konst. Några av Ludwig Hoffenreichs bilder från wienauktionisternas happenings finns här.

Mer läsning om de två ledande aktionisterna kan man läsa här Otto Mühl och Hermann Nitsch

Med tanke på hur grova de konstauktioner som wienaktinisterna genomförde var polisen där och gjorde razzia, detta i sin tur gjorde att de valde att bara genomföra aktionerna i slutna sällskap, Hoffenreich följde dem och tog fotografier.

Och nu för att knyta ihop bloggen, tillbaka till Sverige år 2007.
Guds söner dvs Leif Elggren och Kent Tankred har ett skivbolag som heter Fireworked edition records och som ger ut ljudkonst. För att göra en ljudkonstskiva hyr de Fylkingen för en kväll för ett slutet sällskap och låter ett 40-tal homosexuella män ha sex på scenen och så spelades ljudet av det hela in (det lär finnas bilder också). Skivan har inte kommit ut än, men jag tänker mig att det handlar om att spränga konstens ramar, att utforska gränslandet mellan konst och pornografi. Undrar om skivan blir bra? Och undrar vem som köper den?

På något sätt är det lite synd att inte några tidningar var inbjudna. Konst kan vara grov, kanske är dags att visa att det inte bara är vackra tavlor i vitmålade utställningshallar...

Etiketter: ,