eXTReMe Tracker

En helt vanlig ovanlig dag

Lite anteckningar och fotografier från vardagliga eller inte vardagliga händelser i mitt liv och om KULTUR.

2006-10-15

Kort om bloggar och bloggläsandeDet här blir lite metablogg, om bloggsidor och om hur man hittar andra bloggar.

En bloggsida jag kollar ganska ofta är bildsidan på Svensk lemonad, där ges man en möjlighet att bläddra mellan bloggar som har bilder i sig. (Tyvärr har det blivit lite sämre på senaste halvåret, mer reklambilder och mindre bilder tagna av privatpersoner, men i det stora hela är det ett roligt sätt att upptäcka bloggar på).

Om man tycker att den här bloggen är trevlig så kan man ta sig till bloggportalen.se (som för övrigt är ägs och drivs av Aftonbladet men är fristående om jag har förstått rätt) och så klicka i ett bra betyg i länken nere till höger (av nån anledning måste man ibland ladda om eller köra refresh på sidan för att få upp just den funktionen med betygsättningen). Exakt vad man betygsätter från ett till tio vet jag inte. (De som vill läsa en väldigt personlig blogg eller om sex, gruppsex, kändisar, skvaller eller politik eller något liknande blir antagligen väldigt besvikna när de läser min blogg).

Gillar man att bloggsurfa mer geografiskt så kan man t. ex. se vilka andra bloggar det finns i Gårda genom att besöka bloggkartan.se. Svensk lemonad har också en väldigt smart funktion baserad på spårvagnsnätet och där man väljer vilken station som är närmast när man ska indexera sin blogg.

Bloggtoppen.se kan också vara ett schyst sätt att hitta nya bloggar. Det går också att mer slumpmässigt kolla i bloggar exempelvis nyligen.se har en lista över nyligen uppdaterade bloggar.

De flesta bloggar har ett automatiskt genererat nyhetsflöde som kallas för en RSS-feed som gör att man kan prenumerera på dem utan att behöva besöka sidan. Exempelvis webläsaren Firefox har stöd för RSS-feed (bara att dra länken från bloggen eller nyhetstjänsten upp till listan över favoriter så sköts uppdateringen automatiskt). Ett annat gratisprogram för windows är RSS bandit Den sistnämda rekommenderas varmt! Istället för att besöka femton nyhetssidor och 10 bloggar så är det bara att starta RSS bandit och så har man fått hem de allra färskaste uppdateringarna (det går självklart att ställa in hur ofta det ska uppdateras).

Om man föredrar websidor så finns det även ett par sådana som kan hålla reda på RSS-flöden också. Ett ställe är bloglines.com och ett annat är technorati.com, det finns ett par till, bara att googla fram dem.

2 Comments:

At måndag, 16 oktober, 2006, Blogger Diagnosisten said...

Min lampa!!!! ;)

 
At tisdag, 17 oktober, 2006, Anonymous Anonym said...

Eller så använder man Thunderbird för att läsa RSS-feeds, då ramlar dina bloggningar in automagiskt och får ett utseende ungefär som ett mail. :) Inget extra program, och snyggare än Firefox...

 

Skicka en kommentar

<< Home