eXTReMe Tracker

En helt vanlig ovanlig dag

Lite anteckningar och fotografier från vardagliga eller inte vardagliga händelser i mitt liv och om KULTUR.

2015-03-15

Android äntligen med RAW

För några år sedan så började jag leta efter kamera-appar som hade stöd för råformat från bildsensorn. Det existerade inte en enda app. Till sist hamnade jag på sidor som beskrev själva javakoden för anrop till sensorn, men inte heller där fanns några ledtrådar.
Det här är nu ändrat. Det går att köra RAW på Android numera. Dock. Det krävs två saker för att det ska fungera:
a) Minst Android version 5 eller nyare (endast de senaste lurarna har det)
b) en app som klarar av råformat

Till exempel Camera FV5. Den senare låter dig även välja iso-tal så som du önskar, eller exponeringstid, intervalltagning och lite fler smarta funktioner. Spontant känns kostnaden 30 riksdaler som extremt väl investerade, om man nu har Android version 5 (benämnd "Lollipop"). Det finns ganska många fördelar med råformat. Det är ickeförstörande (en jpg-bild är ungefär som en mp3-fil, mycket originaldata är bortkastat), det går att ändra exponeringsvärde ungefär +-2 steg, något som kan rädda en för ljus eller för mörk bild.
Två artiklar om ämnet:

Android 5.0 Camera Tests Show Update Instantly Improves Every Smartphone
How Android 5.0 lets you get raw for better photos
Även om man inte har en ny mobiltelefon kan man flasha om den till Lollipop. Det är egentligen inte svårt, men lite tidsödande om man aldrig gjort det förut. Kan vara värt att nämna principerna bakom, för även om det finns hundratals beskrivningar på hur man gör, är det kanske lite svårt att förstå för en oinvigt just varför, om nått skulle krångla (och det gör det nästan undantagslöst första gången man försöker!). För HTC One X, som råkar vara jobbluren gjorde jag enligt den här guiden. I sammanhanget ska sägas att TWRP recovery fick jag inte att fungera, men fungerade gjorde däremot CWM recovery (även kallad ClockworkMOD). Notera att allt i telefonen försvinner. Allt. Spara det du vill spara först. Viktigast är iaf att installera backup-programvaran, bli administratör (root) och att göra en backup innan man blåser om en ny firmware. Sedan behöver man två filer, dels en med den rom-version (ska vara exakt rätt för telefonmodellen) och en version av google apps (du får igång telefonen ändå, men du kan inte installera appar på nått smidigt sätt, får heller ingen synk av telefonboken etc). Om man får propblem på vägen så kan Fastboot vara ett bra hjälpmedel för att få igång en telefon som verkar halvdöd eller iaf inte fungerar som telefon.