eXTReMe Tracker

En helt vanlig ovanlig dag

Lite anteckningar och fotografier från vardagliga eller inte vardagliga händelser i mitt liv och om KULTUR.

2015-02-09

Moderna fascister använder moderna metoder

Fick du ett obehagligt spam-sms idag från okänd avsändare? Kanske från telefonnummer +46731508083 rent utav? Och kanske löd sms:et ungefär såhär:


DittVal.info Valjarundersokning: Tror du Stefan Lofvens (S) regering klarar av att reagera Sverige hela mandatperioden? Svara JA/NEJ eller VET EJ. Tack


Ett liknande sms skickades ut någon vecka innan valet syftade till att höja populäriteten för sverigedemokraterna. De använder även flertal olika telefonnummer t. ex. 0731506114 och 0731506108 Spam fungerar ju. Eller, gör det verkligen det? Jag har inte orkat bekymra mig att ta reda på exakt vem som är avsändare. Om det är sverigedemokraternas ungdomsförbund, nynazistisk ungdom, fria radikaler, avpixlat, fria tider eller vem som står bakom spelar kanske inte så stor roll men principen, sättet och formuleringarna däremot är desto viktigare. Vad händer om du svarar? Du blir förmodligen registrerad i ett register, kanske blir du uppringd lite senare av nån som försöker värva dig till en högerextrem organisation. Svara inte på meddelandet. Det är inte en väljarundersökning. Det är spam, med högerextremt innehåll. Meddelandet är troligen skickat från utlandet, och även websidan ligger utomlands. Går man in och söker på domänen dittval.info på en hemsida där man kan kolla ägaruppgiftert. ex. ping.eu så får man bland annat fram telefonnummret +352.27720304 Det här handlar om psykologisk krigföring. DN har haft två artiklar med exmpel från ryssland den här och putins soldater på nätet.