eXTReMe Tracker

En helt vanlig ovanlig dag

Lite anteckningar och fotografier från vardagliga eller inte vardagliga händelser i mitt liv och om KULTUR.

2015-02-08

Ambient

Bara tio poster kvar till 500 inlägg på den här bloggen. Slutet är nära. Eller?


Jeff Bridges, kanske allra mest känd som The Dude i mästerverket Big Lebowski (trivia: i den filmen bär han sina egna kläder hela filmen igenom) släpper en skiva med ambient musik. Hur det låter? Trivsamt säger jag. Tummen upp! Och apropå skivsläpp, en intressant artikel som är ett inlägg i evighetsdebatten om huruvida vinyl låter bättre än cd (who cares! miljontals skivor finns inte på cd eller som mp3, där är vinylen vinnare femtio gånger om). Via stadsarkitekten, som helt tveklöst har ett sinne för humor, kom länken till brutalism, pappersvarianten, undertitel "A London-inspired set piece for the concrete apologist".


Dean Kamen, kanske mest bekant så som uppfinnaren av det tvåhjuliga självbalanserande fordonet Segway har nya projekt på gång. Ett av projekten är Stirlingmotorer för hemmabruk. Stirlingmotorn är intressant då den inte är beroende av ett specifikt bränsle utan drivs genom skillnaden i värmepotential mellan varmt och kallt. Mest kända stirlingmotorerna i drift är väl kanske de som finns ombord på svenska ubåtar av Gotlands klass. Tyvärr är stirlingmotorerna i Kamens projekt drivna av fossilgas (naturgas existerar ju inte, det är en omskrivning för fossilgas) men antagligen kan de drivas av biogas lika gärna. Det mest intressanta sidoprojektet är planerna på en hybridscooter driven av samma sorts motor. Visst vore det trevligt med en scooter som går att köra på lite vad som helst, vad som nu finns till hands?

En bra sak med Android som operativsystem är att det finns så många alternativa firmware att köra. Så nu har HTC One X fått sig installerat Android 5.0 med namnet Lollipop. Telefonen blev märkbart snabbare. Det finns bara en liten bugg. När man lägger till google apps så blir det extremt buggigt. Man måste inte ha det installerat, men alla tilläggstjänster, synkronisering av kontakter, hämtning av nya program från google play store med mera får man inte.