eXTReMe Tracker

En helt vanlig ovanlig dag

Lite anteckningar och fotografier från vardagliga eller inte vardagliga händelser i mitt liv och om KULTUR.

2015-02-15

Nostalgi

Man hittar många guldkorn i filmarkivet. Till exempel den här dokumentären om punkbandet Anti-Cimex. Cimex för övrigt är vägglöss, något som varit nästan helt försvunnet i Sverige sedan 60-talet (mycket tack vare det oerhört effektiva och väldigt giftiga medlet DDT) men som har kommit tillbaka tack vare mycket resande plus att vi inte längre vet hur de ser ut, eller hur man gör för att undvika dem. Tar en nostalgitripp och tittar på klot.net som numera fyller 15:år. Här är bilder från Sonarfestivalen 2001, det var ett bra tag sedan. Notera bilden på jordspettet.


Har ägnat Commodore 128 lite mer tid. Det är för sin tid en lite märklig maskin som är tre datorer i en. Först så kan man antingen ange kommandot "GO 64" (eller hålla nere Commodoreknappen när man startar den) och vips blir den automatiskt en Commodore 64. Sedan har den även en Z80 processor inbyggt för att göra den kompatibel med CP/M. Det hade varit lite trevligt att kunna koppla datorn till en VGA monitor men tyvärr verkar det kräva en adapter. En lite kul uppgradering som går att göra för strax över hundralappen är att bygga ut dess videominne från 16 kilobyte till 64 kilobyte. Man får då videoupplösning på 720×700, 720×600, 640×720 och 640×600 punkter med fler färger. Som en jämförelse, samtidiga datorer, Amiga respektive Atari klarade 704×564 respektive 640×400 i upplösning. Respekt! Nackdelen är att man måste köra Basic 8 för att komma åt grafiken, eller hacka assembler. Läs också kåseriet på retrodatorer.se som handlar om hur man konverterar från SCSI-disk IDE, eller rent utav till compact flash. Kan vara praktiskt att veta om man har en äldre dator som behöver uppgraderas, eller en gammal sampler med SCSI.

Det är lite överraskande, och gläjande att det numera för en modest summa pengar går att hyra elcykel på Hisingen. Elcykelprojektet kom före styr & ställ som hyrcykelsystemet heter inne i Göteborg. Är Hisingen framtidens ö?

Rob Greenfield berättar mer om sitt projekt Lessons Learned from a Year without Showering. Och nej. Det handlar inte om att inte tvaga sig överhuvudtaget, utan ett test att bara tvätta sig i vatten som finns, t. ex. en sjö, ett vattenfall, eller en regnskur. Det verkar ha gått bra.


Ta en titt i det fantastiska bildgalleriet med målningar och teckningar gjorda av Anders Muammar, bilden är lånad därifrån. SciFi och fantasy i en bra blandning.



Bilderna nedan är tagna från Coloring Book For Grown-Ups. Det är cynism på ett fint sätt, speciellt såhär i alla hjärtans dag tider. Sätt igång och färglägg. Och väx upp!