eXTReMe Tracker

En helt vanlig ovanlig dag

Lite anteckningar och fotografier från vardagliga eller inte vardagliga händelser i mitt liv och om KULTUR.

2011-08-13

Filmregissör Mats Helge Olsson


Blev lite glad åt att hitta filmen Eagle Island på imdb men sedan lite förvånad över att rollistan inte var helt komplett. Morgan och Magnus Ekerås, Anders Wästberg och några ninjor till saknas! Fritt ur minnet var det ungefär såhär det gick till: De var nere i skåne för att skåda fågel, stannade till på vägen och mitt ut ur skogen till rastplatsen kommer en person och frågar om de vill vara med i en film. De försökte förklara att de inte var skådespelare, men det var visst biroller så det gick bra ändå. De blev utrustade ned ninjadräkter, såna där med huva och så smal glipa för ögonen, plus k-pistar i svartmålat trä. Och så var det tagning, hoppa, rulla över nån buske, skrika lite och se våldsam ut, det gick riktigt bra! Ställde frågan i ett mail och fick kommentaren:
" Vi jobbade liksom lite under cover och stod väl inte på den ordinarie
avlöningslistan. Jobbade mer för mat, dryck och ära ;-)"
Någon gång ungefär år 2000 så var en bekant till mig på föreläsning med Mats-Helge Olsson, han berättade kort om filmskapande och DIY (gör det själv) och lite om de sätt att trickfilma som han utformat tillsammans med tekniker. En sak som de förmodligen var först i världen med var en slags teknik för att få en bakgrund att följa med och liksom ändra sig med panoreringen så att det blev realistiskt. Dessvärre så blev väl tekniken precis klar när alla gått över till digitalt och data-teknik istället för mekanik, vilket förklarar varför det inte riktigt slog igenom. Avancerade mekanisk-optiska lösningar låg kanske inte helt rätt i tiden.
Några av scenerna i The Ninja Mission spelades för övrigt in i samma kalkbrott vid kinnekulle som det legendariska lajvet Futuredrome som jag deltog i. Ninja Mission blev en framgång, visades på bio i 57 länder.
Jag undrar vilka projekt Mats-Helge har nu? Det är förvånansvärt tomt när man letar på nätet, men det finns givetvis en kommentarstråd på flashback om honom (var annars!). Vore kul att veta mer.


Etiketter: , ,

1 Comments:

At torsdag, 14 mars, 2013, Anonymous BV said...

Nice!

 

Skicka en kommentar

<< Home