eXTReMe Tracker

En helt vanlig ovanlig dag

Lite anteckningar och fotografier från vardagliga eller inte vardagliga händelser i mitt liv och om KULTUR.

2011-03-17

Kärnkraft. Myter risker och fakta

I det tragiska efterspelet efter tsunamin i så förbereds en evakuering Just nu i Japan är att det är väldigt nära en härdsmälta med spridning av radioaktivt material som följd. För några dagar sedan fick jag en länk med titeln Why I am not worried about Japan’s nuclear reactors. men orginalpostningen verkar vara borttagen och istället ersatt med den här länken. I korta drag är det en förklaring över hur kärnkraftverk är konstruerade och vad som kan hända i just det värsta scenario man kan tänka sig.
Samtidigt då, Sverige. Vi har ett antal kärnkraftverk. Det är få som känner till att så sent som 2006 var det VÄLDIGT nära en härdsmälta i forsmark kärnkraftverk. Hade inte ledningen för forsmark valt att koppla in extern strömförsörjning för kylanläggningen så hade katastrofen varit ett faktum (och hur jävla nära det var och hur man famlade i blindo innan dess får ni läsa själva). (Eller om den externa strömförsörjningen inte existerat alls...som i Japan just nu.)
När man funderar över kärnkraftens vara eller icke vara så finns det ett par parametrar till som jag ärligt talat inte ser någonstans i debatten. Och det är oroande att det inte syns. Den första är att Sverige sitter på norra europas största uranreserv, vi skulle kunna vara självförsörjande på uran i sisådär 40 år eller lite till, vi har enorma mängder uran i sverige reportaget från Sveriges radio säger lite och wikipedia artikeln om Sveriges första urangruva säger lite till.
Uranbrytning och anrikning av uran är en skitig historia. För att få fram slutprodukten som går att driva kärnkraftverk på så blir det stora miljöeffekter. Det är därför vi köper uranet till våra svenska kärnkraftverk från annat håll. Det är inte politiskt (eller miljömässigt) möjligt att bryta och anrika uran i Sverige. Är jag den enda som tycker att det är förbannat tveksamt att köpa det och samtidigt acceptera att miljön blir nerskitad någon annan stans?
Den andra parametern är att kärnkraftverk är stora centrala och sårbara anläggningar. Slå ut fyra svenska kärnkraftverk och vi sitter på pottkanten när det gäller landets elförsörjning. Oerhört sårbart! De här två skälen är de främsta varför jag är väldigt tveksam till kärnkraft som energikälla. Vill vi verkligen vara så beroende och så sårbara?
Om man sedan lägger till att inga försäkringsbolag vill försäkra ett kärnkraftverk utan i fall av haveri är det snarare civilförsvarsplikten som gäller och alla som faller inom ramen för denna ska rycka in. Är ni med? Du och jag förväntas rycka in och röja upp om något händer. (Eller möjligen är lagen omformulerad lite senare, någon annan vet säkert mer).
Lägger vi till frågan om slutförvaret av kärnkraftsavfall så blir det ännu mer komplicerat. Att ansvara för något i 100 000 år är ett helt galet ansvar när vi knappt klarar av att tänka 50 år framåt i ens de mest storsinta samhällsvisioner. Jag kanske är ovanlig, men tanken på att något JAG har gjort fel idag ska plåga mina 2500 nästkommande generationer är INTE okej någonstans!

De här är orsakerna till varför kärnkraft är en väldigt tveksam energikälla. Det är en nödlösning från början till slut och något man bör undvika om man bryr sig om miljön eller landet Sverige.

Etiketter: , ,

6 Comments:

At fredag, 18 mars, 2011, Anonymous Martin said...

Själv så hoppas jag att Generation 4-reaktorerna blir så bra som det hävdas:

"Relative to current nuclear power plant technology, the claimed benefits for 4th generation reactors include:

* Nuclear waste that lasts decades instead of millennia
* 100-300 times more energy yield from the same amount of nuclear fuel
* The ability to consume existing nuclear waste in the production of electricity
* Improved operating safety"

(Ännu bättre vore iofs effektivt utnyttjande av solenergi, eller någon form av fusion.)

 
At fredag, 18 mars, 2011, Blogger Joachim said...

Aloha!

Även om det blir en härdsmälta innebär inte det med automatik att materialet kommer ut i omgivningen, utan landar i botten på kistan på reaktorn. Så ser det ut i Japanska reaktorerna och i Sverige. I Chernobyl fanns inget sådant och där var det dessutom moderatorn (grafit) som började brinna. Vidare har vi i Sverige enorma kalkfilter som är kapabla att svälja den totala mängden gas som kan bildas. Dvs till skillnad från i Japan skulle vi inte behöva släppa ut gasen i omgivningen, vilket man fick göra i Japan.

 
At fredag, 18 mars, 2011, Blogger Joachim said...

Aloha!

Vidare, om vi jämför med vattenkraft räcker det med att Porjus skulle rasa skulle du dra med dig alla andra dammar i Älven och därmed ta ut en rejäl del av Sveriges strömförsörning. Och dessutom skulle spänningsnivån i mer än halva sverige droppa.

Det är helt enkel så att för att nå ekonomiskt vettiga nivåer vid elproduktion krävs storskalighet och då får du ett fåtal anläggningar, vilket gör oss mer sårbara.

Sedan är det en skillnad mot totalt haveri i ett vattenkraftverk och ett kärnkraftverk. Skulle Porjus brista kan vi säga hej då till alla som bor längs älven (inkl stora delar av Lule). Men det skulle gå att ta sig dit och röja upp utan en massa skyddsutrustning.

Sedan håller jag med dig om det snuskiga i att vi inte kör med egen härd, utan köper från andra. Eller att vi avser att gräva ner den utbrända skiten istället för att ta hand om den (vilket också är ekonomiskt idiotiskt då avfallet är bränsle). SKBs slutrapport kom ohyggligt vältajmat - har dom ingen insikt på det stället?

 
At fredag, 18 mars, 2011, Anonymous Mattias R said...

Kärnbränsle och dess biprodukter kan användas till kärnvapen.

Miljöprofessor Christian Azar, som forskar om hållbara energisystem, nämner detta faktum som den främsta anledningen till att undvika kärnkraft. Detta trots att han borde kunna hosta upp hundra miljöskäl som vi vanliga lekmän inte tänkt på.

Det är ganska skönt att slippa sitta och värdera och debattera olika olycksscenariors sannolikheter, utan bara kunna konstatera att kärnkraft oavsett teknisk säkerhet har en vapenpotential som diskvalificerar den.

 
At fredag, 18 mars, 2011, Blogger Joachim said...

inDu kan bygga rejält skitiga bomber genom vanliga konventionella medel. Ex dynamit, sprängdeg etc uppblandat med enkla alfa-strålare.

Det viktiga är att hålla koll på det utbrända bränslet, inte gräva ner det.

 
At fredag, 25 mars, 2011, Blogger ylven said...

Hej Måns!
Hittade din blogg via DN's arikel "22 minuter..", blev en smula överraskad att hitta en barndomskamrat från Ed där bakom! Världen är liten.
/Ylva

 

Skicka en kommentar

<< Home