eXTReMe Tracker

En helt vanlig ovanlig dag

Lite anteckningar och fotografier från vardagliga eller inte vardagliga händelser i mitt liv och om KULTUR.

2011-01-13

Bluffen om leverans av stadsgas i Göteborg

Jag konstaterar lite krasst att det är fler än jag som har fått stadsgasen avstängd. Upptäckte häromdagen, skulle laga mat men det var ingen gas kvar i spisen, blev till att köpa en vattenkokare illa kvickt, utan en kopp kaffe är det svårt att leva.
Det finns en längre historia också. Det pågår en konvertering från gas till el (obegripligt varför, men förmodligen tjänar de mer pengar på att sälja el än att sälja gas, kanske är gasnätet i behov av renovering också och det kostar pengar, det stör mig mest att de inte förklarat _varför_ utan bara sagt att nu ska det konverteras, blir en nivå svårare att acceptera om man så säger...). Iaf, den 22:e fick jag en lapp i brevlådan om att den 23:e skulle själva spisen sättas in. Funkade inte riktigt då jag var bortrest, men det var ju fint att jag fick lappen, även om jag meddelat det tidigare plus gett telefonnummret...
Sedan så, spisen som erbjuds är en 70-tals modell med gamla spisplattor på, svårt att hålla rent, ingen häll. Känns inte så kul rent ut sagt.
Ännu mer absurt blev det när jag fick veta att en bekant som bor i Johnanneberg först blivit meddelad att stadsgasen kommer att upphöra, för att sedan få veta att de kommer att fortsätta att få gas ändå. Så, gasleveransen i göteborg upphör inte alls! Det är bara för vissa.
Jag fick en kommentar på det hela i ett annat forum från min vän Thomas i majorna, jag citerar:

"Vi tvingade gbg energi att fortsätta förse vår förening med gas (mot en saftig avgift förståss). Däremot vet jag att vissa föreningar som tagit bort gasen har enskilda boende som löst det hela med tuber på gården i plåtskåp. Kostnaden är låg..., skåpet och tuber samt konvertering av spisen. Befintliga ledningar används.
Hos oss medgav gbg energi efter påtryckningar att det nog skulle gå att orda med naturgasledning till Majorna trots allt, trist nog gick man inte ut med detta så många gasanvändare i kvarteren har kastat ut sina spisar i onödan. En första prisangivelse för att byta till naturgas var 1 000 000 kr, andra gången 750 000 och till sist 350 000. Då är vi 23 lägenheter i vår förening. Kruxet med att byta till elspis i våra gamla hus är ju att elnätet inte håller för den ökande användningen. Många kommer nog upptäcka att elstammarna måste bytas. Tack så mycket Göteborgs Energi!"


Jag tror det hela handlar om en enda sak. Pengar. Elbolaget tjänar mycket mer pengar på att sälja el än på att sälja gas.

Hittade den här länken som talar om att man faktiskt kan konvertera från stadsgas till gasol utan några större bekymmer.

Förutom att det är mer praktiskt att laga mat på gasspis och att varje spisplatta har högre effekt så är det betydligt miljövänligare. Det är märkligt att sverige som utmärkt sig i miljöfrågor på så många håll ser till att avveckla stadsgasnäten, det blir ett steg bakåt i utvecklingen. Apropå, finns gasnätet i Norrköping kvar? Jag vet att det fanns åtminstone på 1990-talet.

Etiketter: , , , ,

3 Comments:

At fredag, 14 januari, 2011, Anonymous Annette Johansson said...

Hej Måns,
Läste ditt inlägg om stadsgasen. Beslutet om att leveranserna av stadsgas skulle upphöra togs 2005. Då fick alla berörda information om detta via brev. Därefter har alla kunder och fastighetsägare informerats löpande fram till december 2010.

Det är fastighetsägarna respektive styrelserna i bostadsrättsföreningar som har planerat när omställningen ska genomföras och därmed skött informationen kring detta till de boende. Göteborg Energi har haft en personlig dialog med alla fastighetsägare till flerbostadshus under 2010 som inte har varit klara med omställningen.

Skälet till att stadsgasleveranserna upphör är att verksamheten inte längre är lönsam. I de stadsdelar där det finns ett tillräckligt kundunderlag har vi konverterat stadsgasen till naturgas, men i de stadsdelar där det har varit för få kunder kvar upphör leveranserna. Vissa fastigheter som ligger nära naturgasnätet har köpt egna anslutningar och då har vi försökt kontakta de kringliggande fastighetsägarna för att undersöka om flera vill vara med på den anslutningen. Priset har påverkats av hur många fastigheter som har anslutits vid samma tillfälle.

Gällande artikeln i Göteborgs-Posten som publicerades i veckan, så var informationen inte helt korrekt, se vår rättelse: http://www.goteborgenergi.se/Om_oss/Pressrum/Nyheter?DisplayNewsItem=12109412

Läs gärna mer på http://www.goteborgenergi.se/Privat/Gas/Omstallning_fran_stadsgas

Bästa hälsningar
Annette Johansson
Koncerninformation

 
At söndag, 16 januari, 2011, Blogger Måns said...

Då tror jag att det är glappet mellan vad som kommunicerats ut, i det här fallet meningen; "stadsgasen kommer att upphöra" och den egentliga orsaken "vi tjänar inte tillräckligt med pengar på stadsgas" som är problemet. Ungefär som jag antydde i blogginlägget. Känslan blir ju lite av att man försöker mörka det hela.
Man talar om att man tänker sluta leverera. Men inte _varför_ ! Det fick mig att reagera.
Eller, varför inte analysera hur man skulle kunna göra det lönsamt? De flesta vill ha kvar gasen, det är också betydligt energieffektivare och miljövänligare då gasen kan framställas dels av restprodukter från industrin, av biologiska restprodukter.

 
At onsdag, 06 april, 2011, Anonymous Mulle said...

Det finns mycket vist i vad du skriver Måns. Men en viktig sak glöms bort. Det *finns* ett miljöproblem med gasspisanvändning (både natur och stads), nämligen hälsoeffekter på de boende. Gasspisanvändning (i jämförelse med elspis) har i flera studier kopplats till högre frekvens av utveckling och/eller förvärrande av astma. Detta gäller i extra hög grad om inte adekvat ventilation används, dvs en välfungerande spisfläkt. Siffrorna är inte så höga och studierna inte så entydiga att man helt vill avråda från gasspisanvändning än, men i försiktighetssyfte så vill man råda att barn och personer med befintlig eller förhöjd risk att utveckla astma att minimera sin användning av gasspis och framför allt se till att god ventilation finns.

 

Skicka en kommentar

<< Home