eXTReMe Tracker

En helt vanlig ovanlig dag

Lite anteckningar och fotografier från vardagliga eller inte vardagliga händelser i mitt liv och om KULTUR.

2010-12-16

Hisingebryggd -hemgjord ekologisk cider





För två månader sedan så satte vi lite cider. Poängen med att göra egen är väl främst att det är lite hantverk, plus att det är lite spännande också. Det ingår i konceptet att ibland blir det precis hur fint som helst och ibland blir det mindre lyckat och då får man helt sonika hälla ut det. Man kanske kan kategorisera sysslan i samma kategori sysslor som safta, sylta och lägga in? Tillverkningskostnaden (förutom två kassar med fådda äpplen) sträcker sig till kostnaden för lite socker och så kärlet samt arbetet.
Vi ersatte en del av cider receptets socker med muskovadosocker samt lite rå-rörsocker för att få lite mer smak. (Vanligt vitt socker är raffinerat så att inte så mycket av smakämnena ska vara kvar).
Får väl redogöra för det ungefärliga receptet och tillvägagången:

1. Skölj äpplena, klyv dem i lagom stora bitar, släng i jäskärlet och slå över skållhett vatten.
2. Låt svalna till rumstemperatur (mät gärna, jästen dör vid strax över 40 grader, svårt att veta exakt temperatur).
3. Tillsätt jäst och socker och rör om. (En ungefärlig beräkning säger 17gram socker per liter ger en procent alkolhol, tillsätt INTE all socker från början). Notera att det är ungefärligt, äpplen, äpplejuice etc innehåller också socker, man kan inte vara så exakt.)
4. Låt jäsa i ca 2 veckor, var noga med att vattenlåset funkar. När det börjar bubbla långsamamre eller knappt alls är det dags att öppna och helt enkelt ta bort äpplena. Då tillsätter man det sista sockret. Därefter ska det jäsa ett tag till tills det slutar bubbla helt och då är det klart. Sätt på flaska.

Nu till specialaren. Vi kokade skivor av färsk ingefära och tillsatte lite socker i detta och i samband med att vi satte kapsyl på flaskorna så hade vi i en gutta av detta i flaskan, det i sin tur gör att det blir lite bubblande då sista gnuttan jäser i flaskan (med en liten bottensats, precis som en fin weissbier). En snygg etikett måste man ju ha också, man fäster dem enklast med vanligt papperslimstift.

Provsmakade just. Det smakar gott, mycket äpple, och en svag citrus-touch (vilket är lustigt, men det måste bero på ingefäran). En varning. Det ska vara LITE socker i, kanske inte ens motsvarande en tesked per flaska, antagligen mindre. Mer gör att flaskan kan sprängas, och förutom att man riskerar att skära sig i handen så får man det hela sprutandes upp i taket, trycket kan bli enormt! Det kanske låter kul med exploderande flaskor, men det är det inte. Säger inga namn här, men en bekant på gymnasiet fick för sig att testa, han hade flaskorna under sängen och vaknade en natt av en ordentlig smäll och fick sedan städa i timmar...

4 Comments:

At onsdag, 30 mars, 2016, Anonymous Tea said...

Hej! Hur stor mängd ska det vara av ingredienserna? Vilket recept följde du?
Mvh

 
At onsdag, 30 mars, 2016, Anonymous Tea said...

Hej! Hur stor mängd ska det vara av ingredienserna? Vilket recept följde du?
Mvh

 
At fredag, 15 april, 2016, Blogger Måns said...

Jag följer mitt eget recept. Man har en jäshink, fyller den till kanske lite mer än hälften med skurna äpplen (ganska små bitar) från början och häller på skållhett vatten på så det täcker, sedan får det svalna. En sak som nog inte står i min originalblogg är att äpplen innehåller ganska lite mineraler, så man måste verkligen tillsätta det som kallas för "jästnärsalt" för att jästen ska trivas bra (det handlar bara om några få gram jästnärsalt). Därefter tillsätter man 16 gram socker per liter jäst för att få den alkoholstyrka man önskar. Brygger du 10 liter och vill ha 5 alkoholprocent på din brygd så är det 16 x 5 x 10 dvs 800 gram socker du ska tillsätta. Äpplena i sig innehåller lite socker, men ganska lite.
Mitt bästa tips för att få perfekt cider är att dels starta jästen med lite socker och russin något dygn innan, och sedan att blanda äppelsorter, gärna tre eller fyra olika. Det går bra att ta en del riktigt sura (nästan oätliga) vildäpplen, och så några vanliga trädgårdsäpplen.

 
At fredag, 15 april, 2016, Blogger Måns said...

Ursäkta mig, trött efter intensiv jobbdag. Det ska naturligtvis stå "16 gram socker per liter dryck" och inte jäst. Jag förstår förvirringen där.

 

Skicka en kommentar

<< Home