eXTReMe Tracker

En helt vanlig ovanlig dag

Lite anteckningar och fotografier från vardagliga eller inte vardagliga händelser i mitt liv och om KULTUR.

2010-10-30

Humanoida robotar


Visst är det lite fascinerande och samtidigt lite otäckt med robotar? Hur som helst. Inom ämnet kan man prata väldigt mycket om teknik och om hur saker ska göras. Men man missar kanske en annan del av det hela: hur uppfattar människor roboten i fråga? Det verkar nämligen som om det är enklare för människor att acceptera en tydlig maskin med vissa mänskliga drag än vad det är för människor att acceptera en robot som har väldigt mänskliga drag men fortfarande är en maskin. Roboten på videon är precis en sådan. Den är människolik, men man märker att det är en maskin. Det hela blir lite obehagligt. Det finns ett par andra gyllene regler när det gäller människolika robotar också. För att bli accepterade så måste de vara tillräckligt korta, annars ses de som hotfulla och accepteras inte av människor. Exempelvis Honda Asimo är exempel på en sådan liten robot.
Det är skönt att se att robotikens lagar precis så som de formulerades av Asimov i "Jag, Robot" fortfarande gäller. Är det kanske dags att skriva en uppföljare? Kör hårt! Just nu så startar National Novel Writing Month deadline är sista november.

2 Comments:

At torsdag, 02 december, 2010, Anonymous Arbetskläder said...

Jag har alltid haft ett intresse för teknik och det ska bli kul att se hur allt utvecklas inom robottekniken. Men fråga är hur många år det kommer att ta innan man kan har en robot som städer, diskar osv hemma.

 
At fredag, 03 december, 2010, Blogger Måns said...

1996 så levererade det svenska företaget Electrolux städroboten Trilobite som dammsuger automagiskt. Den var nästan tio år före sin tid och lite dyrbar, men den gjorde jobbet! För fem år sedan såg vi kopior, t. ex. amerikanska Roomba som gör samma sak. Jag tror att det helt enkelt är som så att generella robotar som klarar allt, det får vi INTE se inom vår livstid eftersom de är för dyra att tillverka och då de ska vara bra på allt så blir de samtidigt smådåliga på precis allt.

 

Skicka en kommentar

<< Home