eXTReMe Tracker

En helt vanlig ovanlig dag

Lite anteckningar och fotografier från vardagliga eller inte vardagliga händelser i mitt liv och om KULTUR.

2010-07-08

Detektivarbete och framkalla gammal svartvit film
Jag hittade en Ilford FP4 (125 ASA) liggandes. Filmen är inte min, fick den och tänkte att jag chansar lite och ser om den går att framkalla. Enligt Wikipedia så slutade FP4 att tillverkas 1990 (då denna svartvita filmsort ersattes med FP4 plus). Filmen är med andra ord kanske lite äldre än så, kanske 1985-89? Det är svårt att gissa. Men det finns några ledtrådar. För det första så är det fotograferat med en småbildskamera som har vanlig 135-film men halvformat på negativen (lite osäker på den svenska termen, på engelska half frame camera). Fördelen med formatet är att då negativen är mindre så får man in 72 bilder på en film som normalt rymmer 36 bilder till priset av lite avkall på upplösningen. Det existerade systemkameror med halvformat t. ex. Olympus Pen men formatet var nog främst tänkt som ett format för pocketkameror och semesterbilder (det blir ju billigare att få in 72 bilder på en film). Canon Demi är ett annat exempel på halvformatskamera.

Efter lite mer än 20 år i rumstemperatur (förmodar jag!) är filmen aningen åtgången, men jag trodde faktiskt att resultatet skulle vara sämre. Jag undrar hur de svarta stora punkterna har uppkommit, sådana har jag bara sett på glasplåtar förut. Slutsatsen är iaf att det visst kan vara värt att framkalla en film som legat och skräpat i 30 år!

Men var är bilderna tagna? Och vem är det på bilden? Jag har inte en aning. Men jag gissar att det är Göteborg, eller västkusten. Båten, som är med på flera bilder heter Conqubin 38. Mannen på bilden har en tröja med något tryckt på och det börjar på "Ya..." och volvon (?) med öppen baklucka har registreringsnummer ABY134 (lite osäker på första bokstaven men BY134 är jag nästan säker på). Hm...man kan inte söka på historiska nummerplåtar i bilregistret antar jag? Någon med fler gissningar?

Hade ett flashminneskort från en digitalkamera överlevt 20 års lagring? Det är faktiskt inte så givet.

Etiketter: , ,

11 Comments:

At torsdag, 08 juli, 2010, Anonymous Christer B said...

Conqubin 38 menar du. Verkar vara en byggsatsbåt.

Jag tror du har rätt i att det är ABY 134, och det är troligen båtägarens bil eftersom det även står Conqubin 38 på klistermärket i bakrutan.

 
At torsdag, 08 juli, 2010, Anonymous syrrans granne said...

Jag tycker området påminner om småbåtshamnen vid Hinsholmskilen i Göteborg.

 
At torsdag, 08 juli, 2010, Blogger Måns said...

Ja, Conqubin, det föll bort ett u i texten. Sedan gissar jag att tröjan mannen bär är en med logga för Yamaha (båtmotorer? motorcyklar? synthar?). Försökte hitta husen på kullen bakom båtarna via gatubilden på hitta.se men nix, verkar vara svårt.

 
At torsdag, 08 juli, 2010, Anonymous Lena Grön. said...

Gud, vad roligt!! Värsta privatdeckarn ju. :-)

 
At torsdag, 08 juli, 2010, Blogger Måns said...

Fick sista tipset av Fredrik. Uppläggningsplatsen är tydligen i Ljungskile!

 
At fredag, 09 juli, 2010, Blogger Måns said...

Tack Tomas för länken till uppläggningsplatsen i Ljungskile, man ser husen til höger i bild:
http://www.archipelago.nu/SKARGARD/SVENSKA/VASTKUST/ljungskile.jpg
Och Fredrik tipsade om att personen som äger båten tydligen hade en firma i vattenpoolbranschen (fast osäker på om det var just han på bilden). Ni är otroligt bra detektiver!

 
At fredag, 09 juli, 2010, Blogger Måns said...

Hoppsan, länken blev trasig, men så här ser det ut iaf:
http://shorl.com/kabyvydrarese

 
At fredag, 09 juli, 2010, Blogger jls said...

Ja, kul... Kanske Yanmar på tröjan? Jag framkallade en gång en film från trettiotalet som suttit i en Kodak lådkamera. Man kunde skönja skuggor som föreställde människor, men i övrigt vad filmen död. Men det är grymt spännande!

 
At fredag, 23 juli, 2010, Blogger PanzerKott said...

Yay!
Gôtt att se att det fanns bilder kvar på filmen!
Jag har nämligen själv en hel drös blandade sv/v-filmer som aldrig blev framkallade när det begav sig. De äldsta är från 1987...
Mest Kodak Tri-X och någon enstaka T-max. Mitt fotolabb är skingrat för många år sedan, men jag har en framkallningsdosa och en burk o-tillredd D76 i köksskåpet. Om man skulle ge dem ett försök... :)

(Skulle bara behöva få fatt i en schysst diaskanner. Jag prövade en sån där billig man hittar på kjell och liknande ställen för kaffepengar - givetvis komplett värdelös!)

 
At onsdag, 04 augusti, 2010, Blogger Johan Adler said...

Jag tror du gissar helt rätt i att det heter halvformat på svenska. Jag har fått överta den Canon Dial som mamma tidigare använde, tills filmmatningen gick sönder, och den exponerar just i halvformat.

Kameran, med originalfodral, finns kvar i min ägo. Jag har inte brytt mig om att sälja den på eBay eftersom den inte verkar vara värd så värst mycket.

 
At fredag, 18 mars, 2011, Blogger Måns said...

Ser att flera hittar länken via google efter att ha googlat på framkallning av filmen i fråga.
Så tips: använd en vanlig framkallare för svartvit film, blanda i 6 gram kaliumbromid för att förhindra slöja och lägg sedan till någon minut eller två på framkallningstiden om filmen legat i över 20 år.
Överkursen: Det KAN vara så att man möjligen får bättre resultat eller slipper de svarta blobborna om man sköljer filmen med vatten först av allt innan framkallning.

 

Skicka en kommentar

<< Home