eXTReMe Tracker

En helt vanlig ovanlig dag

Lite anteckningar och fotografier från vardagliga eller inte vardagliga händelser i mitt liv och om KULTUR.

2010-04-28

Kvacksalverilagen avskaffad och om myndigheterna i bloggen


För några år sedan så startade Pawal den utmärkta tjänsten creeper. Med hjälp av ett par rader enkel kod så kan man se vilka myndigheter som har besökt ens sida. För att se vilka som besökt min blogg kan man titta här. Jag gjorde en skärmdump av sidan. Konstaterar att det är rätt lite myndighter som besöker bloggen, och, när det har skett så vet jag faktiskt nästan alltid vem, eller varför. Den översta av myndigheterna Riksarkivet har (gissningsvis) besökt min blogg i, just det, arkiveringssyfte. Enligt ett ganska nytt beslut om "elektronisk tillgång och digitalt bevarande (11 november 2009, Ku 2009/2152/KT) så ska man helt enkelt arkivera svenska bloggar. Formuleringen lösryckt ur texten låter ambitiös:

Den främsta utmaningen som Riksarkivet står inför är att motverka att samhället drabbas av digital minnesförlust och de samarbetsområden som identifieras är gemensamma söktjänster, samverkan kring digitalisering och gemensam infrastruktur samt ett gemensamt digitalt arkiv för kultursektorn.

Under veckan som var så fick jag en länk till några som kallar sig för allergikliniken och som påstår sig kunna bota allergi med hjälp av något som kallas "frekvensterapi". För er som inte har problem med foliehattar, vattenvirvlare, keppe-motor eller andra förvirrings-saker så finns sidan att beskåda här.
Vad är nu problemet med det här då? Jo. Det är helt enkelt med största sannolikhet Kvacksalveri dvs folktro om man vill vara snäll, eller lurendrejeri om man vill vara lite hårdare.

På t. ex. naturmedel brukar det stå en formulering i stil med "har ej genomgått av läkemedelsverket föreskriven prövning" (eller något i den stilen) dvs otestat i kliniska empiriska tester dvs man vet att det inte är ett testat läkemedel. Men ingenstans på sidan står något om att "frekvensbehandlingen" är en icke-medicinsk-alternativterapi. Jag skickade iväg en anmälan till Socialstyrelsen och ställde frågan om det fortfarande är de som hanterar fall av kvacksalveri. Dagen efter mailet med frågan fick jag ett samtal från en handläggare socialstyrelsen. I korta drag så har den tidigare kvacksalverilagen upphört och ersatts med Lag (1998:531) om yrkesverksamhet på hälso- och sjukvårdens område. I princip så gäller att så länge de inte försöker sig på att bota cancer eller motsvarande livsfarliga sjukdomar så får man köra med vilken hokuspokus-metod som helst för lite vad som helst och hävda att det fungerar. Först blev jag lite paff, men frågade vidare:

-Så jag kan starta en egen anti-allergiklinik och med magnet-terapi eller något liknande och hävda att mina magneter botar allergi?
-Javisst.
-Det är inte olagligt?
-Nej.
-OJ!


Men jag fick tipset att det går att anmäla till Konsumentverket för "vilseledande information", det är ju faktiskt att lura konsumenten om produkten man säljer inte fungerar. Men så långt orkade jag inte dra det hela (speciellt som man då antagligen måste genomgå en antagligen icke fungerande behandling först som kostar pengar). Konstaterar bara att med den här lagändringen så kommer det att bli fest och klirrande kassor för alternativmedicinen.

Etiketter: , , ,

1 Comments:

At torsdag, 08 juli, 2010, Blogger Karlson said...

Undrar hur det ser ut lagmässigt när det gäller vad för behandlingar kommuner subventionerar. Det har ju varit en del skriverier om att man erbjudit alternativmedicinska behandlingar i kommuner.

 

Skicka en kommentar

<< Home