eXTReMe Tracker

En helt vanlig ovanlig dag

Lite anteckningar och fotografier från vardagliga eller inte vardagliga händelser i mitt liv och om KULTUR.

2010-05-09

Elmuseum och belysningshistoria

Per Wendts elhistoriska samlingar hittade jag efter att ha letat på knoppkabel och kulokabel (numera historiska kabelsorter, men installationer finns fortfarande kvar i gamla byggnader). Precis som med Radiomuseum så tycker jag att bland det allra mest spännande är att titta på formgivning plus vilket material man använde. Först porslin och trä, sedan via Bakeliten till de mer modernare plasterna.
Elmuseum är en sida som drivs av John Eklund och själva museet finns i sin nuvarande form enbart på nätet. Sidan tar framför allt upp äldre lampor/belysningsarmaturer men rörande och vackert är även historien om kraftverkskällan i kilen, om hur en envis man någon gång på tidigt 1900-tal elektrifierade och byggde ett litet vattenkraftverk mitt ute i skogen. Det är ett stycke industrihistoria som bokstavligen håller på att försvinna. Rekommenderad läsning är också armaturer i tid och rum samt bortglömd belysning på byggnadsvårdsmagasinets sida.

Tycker du det är kallt ute, och meningen "vi har vår i luften, var har ni er?" känns lite malplacerat? Ta då en titt på NY No underwear subway ride, det gjordes en liten beskedligare variant i en spårvagn med underkläder på i göteborg nyligen. Noterar också att The tram sessions numera kommer att bli the boat sessions då banden spelar på Djurgårdsfärjan.

Etiketter: ,

2 Comments:

At lördag, 15 maj, 2010, Blogger Lasse said...

Du har väl vart på Elyseum och tittat Måns? där finns en ganska imponerande samling gamla elrelaterade pryttlar och installationer.

 
At tisdag, 18 maj, 2010, Blogger Måns said...

Hade inte en aning om att det fanns sådant där. Måste absolut kolla in! Tack för tips!

 

Skicka en kommentar

<< Home