eXTReMe Tracker

En helt vanlig ovanlig dag

Lite anteckningar och fotografier från vardagliga eller inte vardagliga händelser i mitt liv och om KULTUR.

2011-01-04

Kriget kan komma - och strömmen försvinna
Jag har just varit med om 45 minuter strömavbrott. Eller. Nåja. JAG hade ström till mitt adsl2 modem och min router och trådlösa nätverk då jag har satt en UPS som tar hand om strömförsörjnignen om 230-volt:en försvinner. Och nä, jag är inte riktigt survivalist det handlar mer om att jag är så förbannat trött på ful-ström, att det ingår i leveransen att det ibland blir inget alls några sekunder, att det ibland blir mycket mer. Som sagt. Ful-ström är det man betalar för.

Förr hade ungefär är 98% av hela befolkningen hade en hemtelefon (ja jag gissar, det är inte nått SCB-utdrag). Mobiltelefoner existerade i princip inte. Och de som inte hade telefon, de kände åtminstone någon som hade telefon eller visste var närmsta telefonkiosk fanns. Alla hade telefonkatalog.

I telefonkatalogen fanns en del längst fram som hette "Kriget kan komma". Den var skrämmande och talade om hur olika larmsignaler lät. Vad som var gaslarm och vad som var faran över. Formuleringen "kriget kan komma" lät fruktansvärt hemskt. Man läste vad som stod och försökte memorera det hela. Det var viktigt att man skulle lyssna på radion om ett kärnkraftverk hade börjat brinna och sprida radioaktivitet. Hålla sig inomhus och lyssna på radio, det och meningen "All information om att motståndet skall upphöra är falsk." är ungefär det jag minns. Just ja, något kort om kemiska och biologiska vapen också, hemska saker, i telefonkatalogen. Den här sidan berättar att det var bara en kortversion av om kriget kommer texten i telefonkatalogen, det fanns en längre mer utförlig variant med.

Det är när strömmen försvinner som man förstår hur oerhört sårbart det moderna samhället är. På den lilla (och i sammanhanget egentligen inte avsedda för det) ups jag har så klarar jag min internetförbindelse i en knapp timma. Att laptopen klarar ett par timmar till har man inte mycket glädje av. I samband med stormen Gudrun den 8-9:e januari 2005 fick delar av sverige ett bryskt uppvaknande då varken elnät, vägar eller järnvägar fungerade. Något liknande har inte hänt sedan stormen 1969.

Nu när strömmen försvann så blev steg ett att stänga av stationära datorn (den drar ändå 250W eller så pga 24-tums skärm och grafikkort), steg två tända cykellampan och börja leta efter ljus. Hittade först en en lampa som går på lampolja. Bra för, de brinner med bra ljus, sotar knappt och håller länge. Men...fylla på i mörker. Visserligen över vasken men massa kladd av lampolja över händerna, inget kul. Och även om diesel håller ljuset längre så är det ännu läskigare att få på händerna då det är mindre raffinerat. Kombinerade med ett par ljus, några värmeljus och så var det nästan ljust hemma igen.

I det här sammanhanget känns det också lite konstigt att de håller på och renovera huset för att kasta ut gasen och ersätta med elspisar. Nån som gillar det? Inte jag. Gas är billigare och miljövänligare. Apropå, inte fick man chansen att välja en vettig spis med häll som är lätt att hålla ren, nädå, det ska vara traditionella gammel-ful-spisar med plattor. Som tur är så kan jag få en spis med häll av en vän. Fram tills dess är det gas som gäller. Och den vedeldade bastun på bilden, den saknar man även när elektriciteten fungerar som vanligt.