eXTReMe Tracker

En helt vanlig ovanlig dag

Lite anteckningar och fotografier från vardagliga eller inte vardagliga händelser i mitt liv och om KULTUR.

2011-07-12

Makro stavas med K och ditt objektiv är inte en lins






Det här är är nog några av de vanligaste konstigheterna jag sett när jag kikat på vad folk skrivit dels på tradera och dels i ett par andra forum de senaste två åren.

Makro stavas med k och inte med c.

Den felstavningen kan man överleva. Det är ganska enkelt att förstå ändå.
Bland de mest tossiga översättningarna är att kalla Mellanringar för makrotub eller macrotub. Så heter det inte på svenska.
Värre är att man inte kallar objektiv för objektiv utan benämner det "lins" (förmodligen en anglifiering i form av en direktöversättning av engelskans "lens"). Varför är det dåligt då? Jo. För att.

En lins är inte ett objektiv.


En lins är en lins. Det är många linser i ett objektiv. Här brevid skymtar ett antal olika linser. Det finns nånstans mellan fyra och femton linser (eller mer explicit; linselement) i ett objektiv. Som om det inte vore nog så finns t. ex. försättslinser som man skruvar utanpå objektivet. Personer som säger lins när de menar objektiv riskerar att bli missförstådda. Menar de objektivet, det yttersta linselementet på objektivet, eller kanske rent utav en försättslins?
Tips för den som är osäker på vad en lins är: tänk på ett gammaldags förstoringsglas, ett sådant man hade när man var liten. Det är en lins. En bikonvex lins för att vara mer exakt. Den som benämner sina objektiv för linser säger fel och riskerar att bli missförstådd. Gör inte det tack.

Makrobilderna, tagna med mellanringar är iaf i följande ordning, först slåttergräsfjäril (den är rätt brun egentligen och lite anonym, med lite antydan till rostrött och en prick på undersidan). Skalbaggarna kan jag faktiskt inte identifiera. Någon som kan?
Sedan en citronfjäril (ja citrongul, den är lätthittad) och så en blåvinge som jag tror möjligen kan vara en silverblåvinge, men jag är långt ifrån säker. Den som vill kan jämföra olika blåvingar på den här sidan eller kanske den här sidan. Några av arterna av blåvinge är hotade då deras larver lever av växter som gynnas av slåtterlandskap (eller kombinationen av betat och slaget). Rekommenderar varmt dokumentären som finns att se på svt-play Mandelblom, kattfot och blå viol.

Dessutom när det gäller fotografiska termer, säg kamera, digitalkamera, systemkamera, eller spegelreflexkamera istället för dslr. Det sista är väl inte fel, men det ligger så förbaskat yxigt i munnen att det tar emot att säga det.

Etiketter: ,