eXTReMe Tracker

En helt vanlig ovanlig dag

Lite anteckningar och fotografier från vardagliga eller inte vardagliga händelser i mitt liv och om KULTUR.

2011-08-23

Bloggar med mp3 och flac för nerladdning

För mig är det här med mp3-bloggar något nytt. Men det är, precis som det låter, en blogg med mp3-filer länkade till varje bloggpost så att till varje bloggning finns en mp3 att ladda ner (eller en FLAC). Med andra ord ett sätt att distribuera musik. Det är viktigt att komma ihåg att publiceringsformen säger inget om huruvida det är lagligt eller inte. Det är lite av en gråzon men förenklingen brukar lyda att det är lagligt att ladda ner m3p men olagligt att mångfaldiga den genomfildelning (eller något liknande hur nu lagen lyder).
Första mp3 bloggen har titelnWolffifth Undertideln är "Rare vinyl records from the golden era of avantgarde and experimental music" med tillägget rare avantgarde music recordings never released on CD or out of print now. All music files are 16bit 44,1kHz FLAC.
En annan blogg med trevlig experimentell music är experimentaletc. För den som gillar mer mystisik musik passar kanske 433rpm (osäker här men antar att 33rpm är för att det är vinyl-rippar?).
Gillar man obskyr black metal kan blackmetalownsyou var ett bra ställe att leta efter mp3:or. För den orgelintresserade finns organ-music-for-all.
Peppermintstore har musik mer inriktad på folkpop och psykedelia. Hemma hos Jim är en lite speciell mp3-blogg, den samlar nämligen blandade demokassetter, programförklaringen lyder "I've been collecting swedish amateur demo tapes and other DIY music since the late 80s and have a modest little archive now.
Since I found the phenomena of music blogs on the net I figured it was time for me to make some odd items few still remember available to the public too."

Tycker även youtube är lite av en kulturbärare här, mycket som saknas på grooveshark eller spotify finns på youtube som till exempel de här två makalöst fina ambientspåren:


Den senare, "All day" av Jan Steele från 1976 finns inte återutgiven på cd, vilket är synd och skam. En liten varning. Låten är hypnotisk, du blir sömnig eller avslappnad av att höra den.

Etiketter: , , ,