eXTReMe Tracker

En helt vanlig ovanlig dag

Lite anteckningar och fotografier från vardagliga eller inte vardagliga händelser i mitt liv och om KULTUR.

2006-02-16

Varför är det så ont om 3D kameror?


En trend i fotografering som brukar återkomma med jämna mellanrum är 3D fotografering. En sak jag tycker är konstigt är att det verkar vara få tillverkare av digitala kompaktkameror som tillverkar en digitalkamera med möjlighet att ta just tredimensionella bilder (det finns en...men den är dyrbar). Se hur glad Mattias Rickardsson såg ut efter att ha hittat en 3D kamera av märket TDC stereo vivid på ebay för en tusenlapp!

Äger du en kamera och är sugen på att göra egna 3D bilder? Det är inte så svårt som det låter.

Wiggle är en fri programvara för att generera bilder med en djupeffekt genom att animera dem. Hur det ser ut när man använder Wiggle kan man se t. ex. här på burning man opera. Den stora fördelen med wiggle är att det inte krävs några 3D glasögon för att se bilderna, men det är ganska svårt att få det riktigt bra.

Om man har kvar sina tv-piraterna pappersglasögon (ja eller skaffar ett par glasögon där det ena glaset är rött och det andra grönt, alternativt rött och det andra blått) så kan man framställa anaglyphtiska tredimensionella bilder. Först så behöver man två bilder på samma föremål taget ur olika vinkel. Vilken kamera som helst går bra, först tar man en bild, sedan förflyttar man kameran i sidled ca 7 centimeter (det motsvarar ungefär mellanrummet mellan dina två ögon) och så tar man en bild till på samma objekt. Därefter så stoppar man in bilderna i till exempel Anaglypth maker (det är den bästa gratisprogramvara för windows jag hittat) sätter på sig sina 3D glasögon och finjusterar bilden så att det ser bra ut och sparar den. Några av mina 3D bilder finns att att beskåda på den här sidan längst ner. Själva rödgrön glasögonen går att köpa på internet, jag vet också att i Stockholm har Cosmonova ibland kört 3D filmer så det kan ju vara ett ställe att få tag på glasögonen kanske.

Det existerar också bildskärmar som kan visa tredimensionella bilder men tyvärr är de fortfarande rätt dyra.

Så kom igen nu. Det är inte svårt. Gör lite tredimensionella bilder nu!

3 Comments:

At fredag, 13 juni, 2008, Anonymous Anonym said...

Är själv intresserad av 3d och skulle vilja producera semesterbilder och bilder från evenemang i 3d, det är så mycket mer känsla i bilder som riktigt hoppar ut ur skärmen.

Ville bara anmärka, att programmet heter Anaglyph Maker, inte AnaglyphT :)

 
At fredag, 07 augusti, 2009, Anonymous Anonym said...

Hej 3d-freaks !! Jag har 2st 3d-kameror ute på försäljning just nu.Kolla in dom på Tradera.
Mvh. Johan

 
At tisdag, 18 augusti, 2009, Blogger Måns said...

Hej Johan. Kul att du har 3D-kameror! Men poängen är att det är ganska lätt att göra 3D-bilder helt utan någon 3D-kamera.

 

Skicka en kommentar

<< Home