eXTReMe Tracker

En helt vanlig ovanlig dag

Lite anteckningar och fotografier från vardagliga eller inte vardagliga händelser i mitt liv och om KULTUR.

2012-07-18

Granatgruvan i Sjönevad

Besökte idag dels granatgruvan i Sjönevad och dels vad som snart är festivalområde för Sjönevadsfestivalen. Först lite om själva Granat-gruvan. Granat är ett material, en stensort, den används ibland som ädelsten, då är den genomskinlig och rödakig (tror inte att ädelstensvarianten förekommer i sverige). Ädelstensvarianten ser ut och när det bara är som mineral men inte som ädelsten ser det ut mer så som Per Wretling beskriver det i sin fotoblogg med mineralinrinting. Mer specifikt den här bilden. Hur hittar man till granatgruvan i Sjönevad då? Jo, först av allt, gäller att hitta rätt väg in från huvudvägen. (Se röd pil på kartan!) Kordinaterna dit är enligt medhavd GPS N 56'5857.5', E012'4635.4' (hmm, skriver man kordinater såhär, saknas lite tecken på tangentbordet). Man svänger av direkt efter att man passerat en å, det står en mossig (bokstavligen!) skylt med förbud mot fordonstrafik. Sedan fortsätter man rakt framåt längs med ån (jajjemen, det är en mittsträng av växter på den grusvägen) ända tills man kommer fram tills där vägen går över ån igen. Där är det en kedja som hindrar fordonstrafik. Här kan man såväl vända som parkera. Fortsätt över ån längs med den stora grusvägen. När grusvägen gått en bit uppför och det är skogsbacke, ta av på vägen till vänster. Så småningom kommer man fram till rasbranten med rester efter granatbrytnignen. Det är ett ganska brant röse med sten och det ser ut att vara konstgjort så det syns tydligt, tog några bilder därifrån. Det var rätt oländig terräng så jag vågade inte klättra upp ända till själva gruvan, vore kul ett se bilder därifrån om någon besöker. (Det ska förresten finnas en geocache där).
Tänkte att det skulle finnas en enklare väg upp till gruvan men den var i dagsläget (juli 2012) helt igenväxt av björksly, tog en (enormt ointressant egentligen) bild på det med.
Det var en fin utflykt hur som helst! Och apropå sjönevadsfesten, det är snart knappt tre veckor tills det smäller, då man inte kan betala på plats så är det idag det är dags att bestämma sig och faktiskt bli medlem i drivvedskompaniets förening.

1 Comments:

At tisdag, 27 november, 2012, Blogger Måns said...

Ser att det är ganska många googleträffar på sökorden granatgruvan i Sjönevad. Men jag tänkte fråga, om någon av er går upp i själva gruvan, kan ni inte se till att ta lite bilder därifrån i så fall? Är lite nyfiken på att se bilder på hur själva brottet ser ut!

 

Skicka en kommentar

<< Home