eXTReMe Tracker

En helt vanlig ovanlig dag

Lite anteckningar och fotografier från vardagliga eller inte vardagliga händelser i mitt liv och om KULTUR.

2013-05-03

Den nakna sanningen om ett videoklipp

För den som är riktigt uttråkad och bara behöver något intressant att läsa så rekommenderar jag Jack Werners länksamling a huge compilation of creepy wikipedia articles. Kvällsläsning om de gröna barnen i Woolpit. Bara för att ta ett exempel. Noterar att just nu så valsar det runt ett klipp, antingen via know your meme eller via en blogg som publicerar ett klipp från TV4 taget ur filmen Three Miles North of Molkom handlar om new-age festivalen No Mind festival i Ängsbacka. (Se filmen! Den är intressant, rolig, lite provocerande och manar till eftertanke.) Klippet publiceras så som roligt, eller som en av bloggarna uttrycker det "New Age fail". Och så skrattar man lite åt det, för det ser dråpligt ut.

Skratta inte. Det finns en längre historia och ett par klipp innan det lösryckta klippet. Scenen som utspelas där ska "ledaren" visa att man kan stoppa honom med "psykisk kraft" genom att skrika "NEJ" högt. Alla tre innan "lyckas" få honom att stoppa och han faller omkull i sanden bredvid. Men så kommer då scenen där han med full kraft ränner rätt in i den stackars kvinnan för att hon "inte använt sin kraft". Det är en rätt kraftig smäll och det syns att det gör ont. Man ser klippet med en besk smak och börjar fundera lite mer över hela festivalen. Exakt vad var det som hände där? Varför är det så många män som är ledare? Varför är det så stereotypa könsroller? New Age ska ju vara alternativt, men varför är det så farligt att ifrågasätta? Om det nu ska vara alternativt, varför tar man med sig alla dåliga mönster från andra rörelser? Däremot tror jag inte, som någon påstod, att festivalen har kopplingar till Bagwan/Rajneesh.

På lördag så är det World Naked Gardening Day och då är det tillåtet att rensa ogräs i trädgården helt naken. Bra va?


Och när du nu stängt av datorn och valsar runt naken i trädgårdslandet så kan du läsa I’m still here: back online after a year without the internet