eXTReMe Tracker

En helt vanlig ovanlig dag

Lite anteckningar och fotografier från vardagliga eller inte vardagliga händelser i mitt liv och om KULTUR.

2013-04-09

Var gömmer sig Karl-Erik Almereds negativ?


Personen brevid kalven (som fått en spann på huvudet, efter att ha druckit) är Anna Andersson (född Frisell), det är min farfars mor. Bilden är märkt, troligen vid soldattorpet vid sjön Glan. Det är lite svårt att avgöra årtal men ungefär 1920? Hittar en bild till från gravstenen och där står det att Anna Andersson levde 1886-1970, hon var gift med Karl Johan Andersson (1882-1951).

Vi har gått igenom lite släktbilder, sådana som legat i en låda sedan farmor, Karin Almered, gick bort. Karl-Erik Almered är inkallad 1943 Några bilder till, gissningsvis tagna på Norrköpings Tidningar ungefär 1950. Karl-Erik tittar på, eller demonstrerar något som kommit in via teleprinter, föregångaren till fax. Sista bilden ser det ut som om man tittar på blytyper för några besökare (kanske rent utav kändisar?).
Jag undrar vart alla negativ har tagit vägen. Originalen. Jag sparar alla negativ. Men har man kastat, eller ligger de kvarglömda i någon låda? De tar ju så liten plats. Det är klart man ska spara negativen.

Ett tips apropå enstaka bilder man villl få inscannat kan vara att ta flera makrobilder med digitalsystemkamera och sedan sammanfoga dem efteråt med programvara för att få en bild med högte upplösning. Eller så hyr man en diascanner om det är diabilder som ska scannas in. För övrigt. Hela inscanningsprocessen ställer en hel del frågor. Ska man scanna _allt_ eller bara vissa bilder? Hur ska man namnge filerna? (Jag kör årtal-datum-plats-händese-nummer, men det finns kanske snartare sätt att göra det på).