eXTReMe Tracker

En helt vanlig ovanlig dag

Lite anteckningar och fotografier från vardagliga eller inte vardagliga händelser i mitt liv och om KULTUR.

2005-08-30

Bara nästan automagiskt, men inte riktigt

Ibland så är tekniken fantastisk. Den är jätteavancerad och den funkar av sig själv på nått nästan mystiskt sätt; automagiskt dvs både automatiskt och så avancerat att det nästan är magiskt. Ungefär som när de introducerade "plug and play" i windows och det, till ens egen förvåning, faktiskt fungerade på några av de prylar man anslöt i datorn.

Förra veckan gick min vanliga telefon sönder. Den funkar men den brummar fruktansvärt, vet inte riktigt vad som kan vara fel. Hittade en gammal telia-telefon med nummerskiva från 70-talet i grovsoprummet och den fungerade iaf, så länge man inte skulle ringa nånstans dit det krävdes telefon med tonval (varför gör det det överallt?, borde man inte kunna fixa även avkodning för ordinära puls-telefoner, tekniskt sett borde det vara rena barnleken, SKÄMS PÅ ER TILLVERKARE AV MENYSTYRDA TELEFONSYSTEM!) Men efter några dagar så blev det halvjobigt att slå nummrena med nummerskivan, det tar lite för lång tid helt enkelt.

Så jag föll till föga och skaffade en trådlös telefon istället. Det blev en Siemens S440 med headset och kabel för att synka mot outlook, så jag får med alla kontakter som jag har i datorn och mobiltelefonen. Nå...först av allt, slår på telefonen och det står "registrera"...vafan...vaddå registera. Blir tvungen att kolla manualen. Där står "för att registrera telefonen, sätt den i basenheten så registreras den automatiskt mot basenheten på 1 minut". Problemet är att det gör den INTE. Okej. Automagin funkade inte idag. BAAAAD KARMA eller nått. Tillbaka till manualen och läsa, och efter lite fler rader så får jag själv registrera telefonen mot basenheten och de verkar hitta varandra. Jag har fått Siemens rekommenderat mig, då de, enligt flera bekanta är de absolut bästa trådlösa telefonerna, både vad gäller funktion och ljudkvalitet. Provringer ett samtal med headset i. Ljudet är ruttet. Eller åtminstonde såpass mycket sämre än en vanlig fast telefon att jag är rätt irriterad. Har jag köpt grisen i säcken igen? Siemens har gott rykte och ska vara BRA, men blir det inte bättre än såhär? Det brusar konstant och ljudet är verkligen ytterst måttligt jämfört med den vanliga fasta telefonen. Det enda jag kan säga till tröst är att det KAN vara det headset:et som brusar. Men antagligen är det väl tekniken som är dålig.

Det känns lite märkligt att man inte kan åstakomma bättre ljud i en trådlös telefon. Eller märkligt förresten, det är dåligt valt uttryck. Det är snarare pinsamt att det inte blir bättre än såhär, telefonen var inte billig direkt. Har inte bestämt mig än om jag ska skicka den i retur eller inte. Ska testa lite till. Jag vill ju inte vara bara kverulant och gnällspik, det måste testas ordentligt först. Kanske ska man acceptera att ljudet blir pissuselt men telefonen blir bärbar. Bra bra. Bara att nicka och ta emot som dum konsument. Jag vet inte riktigt. Kanske är jag bara kräsen och gnällig. Och riktigt bra prylar, där behöver man inte kolla i manualen för att använda dem. En av de få saker som funkar just så, man förstår direkt hur de ska fungera, det är Akai MPC, den funkar nästan precis så som man har tänkt att den ska funka, såna maskiner älskar man verkligen.