eXTReMe Tracker

En helt vanlig ovanlig dag

Lite anteckningar och fotografier från vardagliga eller inte vardagliga händelser i mitt liv och om KULTUR.

2005-08-28

Djupdykning i grovsoprummet

Det finns inget riktigt bra uttryck på svenska för dump diving, kanske "sakletare" är det bästa uttrycket, "sopletare" låter lite missvisande. Radion jag använder varje morgon, en TOR Trans Weekend, hittade jag slängd i en container för mer än tio år sedan. Tror den är tillverkad omkring 1969, men den fungerar och dessutom så har den superbt ljud och ser snyggt retro ut. Bland andra fynd kan nämnas en sifon, den orangefärgade väggklockan i terrakotta som sitter i mitt kök och en fin tunn rock samt kontorsstolen med armstöd jag just nu sitter i. Senaste veckans fynd var en dator (Celeron-600, 20GB hårddisk som funkade efter byte av nätaggregat) samt en printer med tillhörande kabel (printern fick vara, men kabeln fick en flicka som saknade kabel till sin skrivare).

Bra ställen att göra sina fynd är containrar, näst bäst är såklart grovsoprummet där du bor. Min vän Mattias gjorde ett riktigt fynd när han hittade en fungerande tv med text-tv printer i sitt grovsoprum. Strunta i PDA:n, skriv ut färska text-tv nyheter och läs på bussen till jobbet istället, inte så dumt, eller hur? En annan bekant hittade en fullt fungerande Crumar-orgel (nästan lika bra som hammondorgel, jag tycker den låter bättre än en hammond, men smaken är som baken) i sitt grovsoprum.

Men, säger kanske någon, FÅR man ta saker ur containrar eller grovsoprum hur som helst, är det inte ett brott?

Lagen är ganska tydlig på den punkten. Det som ställs i grovsoprummet tillhör juridiskt sett fastighetsägaren, det är med andra ord en "stöld" från fastighetsägaren. Samma sak med containrar, innehållet i containern ägs av den som lagt det i containern.

I praktiken så struntar jag faktiskt att det är ett lagbrott att ta hem saker som folk kastat, det ska ganska mycket till för att någon skulle polisanmäla det, och antagligen så rycker polisen på axlarna då det finns betydligt allvarligare saker att ta hand om än stulna sopor. Om någon, mot förmodan, skulle säga till när jag gör ett riktigt containerdyk så är det väl inte svårare än att jag går därifrån och låter bli det hela.

Det finns ett rykte om att källkoden till den första mac:en (inte apple Lisa utan rymdhjälms-varianten) hittades bland grovsoporna, något som var till stor glädje för alla mac-hackare. Hittar tyärr ingen bra länk med historien, så jag kan inte verifiera det hela.

Så fortsätt fynda! Folk slänger vackra och användbara saker. Det är gratis och framför allt, är inte RECYKLING helt rätt? Den som gjort det bästa soprumsfyndet när han dör, han vinner!

2 Comments:

At tisdag, 30 augusti, 2005, Anonymous Jonas said...

Jag håller med. Man får fynda i soprum. Men det får vara med måtta så att det inte blir som mannen som tog ALLT som lades i vårt tidigare grovsoprum. Han fick panik när grovsoprummet stängde härom året...

 
At torsdag, 01 september, 2005, Anonymous Anonym said...

Dumpster diving:
http://www.allthingsfrugal.com/dumpster.htm

 

Skicka en kommentar

<< Home