eXTReMe Tracker

En helt vanlig ovanlig dag

Lite anteckningar och fotografier från vardagliga eller inte vardagliga händelser i mitt liv och om KULTUR.

2012-11-02

Tillverka egna kretskort med autoroute

För ett tag sedan så råkade jag på ett par korta videokurser i hur man använder elektronik-cad programmet Eagle. EaglePCB är gratis att ladda ner och använda och har i sin gratisversion ett par begränsningar i form av storlek på kretskort och antal hål på kretskortet men är ett bra program att börja med. Framför allt finns det till både Linux, Windows och OSX, förmodligen ett av de få elektronik-cad-programmen som finns till samtliga tre operativsystem. Här är del ett i kursen hur man kommer igång att göra kretskort med Eagle. Del två och tre i kursen hittar du här respektive här.
Nu till det extra intressanta. Läste precis den här bloggposten där det i förbifarten tipsas om www.freerouting.net. Freerouting.net är en sida baserad på java som har en egen autorouter (för att automatiskt designa banorna på kretskortet) som optimerar bättre än vad Eagles egen autorouter gör. Citerar från sidan
"The router fits together with FreePCB, Kicad, gEDA, CadSoft-Eagle and all host PCB design software containing an interface to the Specctra or Electra autorouter."
Sedan kommer ju frågan. När man gjort sitt kretskort, och om man inte vill labba med UV-lampa och etstank hemma, var gör man det då? Det billigaste jag har hittat hittills är nog iteadstudio.com. När jag ändå är inne på leverantörer. Har köpt lite kretsar från aliexpress.com. Det är en sida som är ganska lik Ebay i upplägget (kräver att man reggar sig och skapar ett konto) men mer så att den knyter tillverkare med slutkund. (Jo, de har, likt Ebay, allsköns krimskrams också, inte bara elektronik, utbudet är nått mellanting mellan Deal Extreme Ebay och nått mer).
Medan jag ändå tar upp elektronik i bloggen så ska jag tipsa om banzaimusic.com och musikding.de som är de två mest välsorterade webaffärerna när det gäller elektronik för stompboxar (gittarrpedaler), förstärkare, sythar etc. Köpte ett par fjäderreverb från Banzaimusic för ett par år sedan, de hade helt klart bästa sortimentet vad jag sett i europa.
Vad jag tänkte bygga? Kanske en ultra sample and hold, eller kanske något annat.
Noterar också att Arduino har fått en uppföljare på steroider i form av Arduino-Due och en Arduino-klon baserad på PIC-plattformen i form av Pinguino. Samma sak med projektet Rapsberry Pi, även här arbetas det på kloner som kommer att ha lite bättre specifikationer. Cutieboard är en klon (nära på) av Rapsberry Pi men med ett par förbättringar 1GHz ARM cortex-A8 processor (64-bitars ARM), Mali400, OpenGL ES GPU och 1GB minne. Lite mer dator. Och lite högre pris. 49 dollar är väl omkring 350 kronor. Fortfarande billigt för en liten enhet som kan spela upp HD-video.

1 Comments:

At onsdag, 07 november, 2012, Blogger Måns said...

Ska även tipsa om http://upverter.com/ som verkar vara fint för samarbete med kretsar och designer över nätet.

 

Skicka en kommentar

<< Home